Ostat ćete bez prava glasa u EU ne povučete li lex Perković

Njemačka očekuje da Hrvatska povuče tzv. lex Perković. Bude li potrebno, treba razmišljati o aktiviranju članka 7 Lisabonskog sporazuma.

Tako, doznaje Večernji list, glasi sažetak dopisa koji je iz njemačkog Bundestaga stigao u Europsku komisiju. Dosad je to najveći pritisak na Hrvatsku, a posebno je opasno i problematično spominjanje famoznog članka 7.

U njemu, naime, stoji da se u slučaju kad neka država krši osnovne postulate EU, suspendiraju njezini glasovi u Bruxellesu. Time država gubi pravo odlučivanja i zapravo se blokira unutar EU. Dosad taj rigorozni članak, svojevrsni osigurač da države moraju poštovati osnovna prava i ne dovoditi u pitanje stabilnost Unije, nikada nije primijenjen.

Države su dosad nesuglasice s Europskom komisijom rješavale pregovorima, kompromisom i dogovorom, uvođenjem sankcija ili na sudu, primjerice, u slučaju Francuske koja je godinama kršila zajedničke zakone o ribarstvu te za to platila visoku kaznu. Taj je članak primijenjen samo za još jednu državu – Mađarsku i to kad je promjenama ustava duboko zagazila u kršenje ljudskih prava, kako su smatrali u Komisiji. Članak 7 krajnja je mjera koju ima Komisija.

Iako sigurno Europska komisija neće samo tako aktivirati blokadu, dopis iz Bundestaga jasno kaže da je Njemačka i te kako odlučna istjerati na čistac hrvatska petljanja s promjenama zakona kad je riječ o europskom uhidbenom nalogu. Promjenu Zakona o pravosudnoj suradnji u kaznenim stvarima s državama članicama Europske unije, odnosno odredbe da se europski uhidbeni nalog može primjenjivati na kaznena djela počinjena samo nakon 7. kolovoza 2002. godine, Njemačka je otpočetka osuđivala.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...