Otkriven “ružičasti planet” koji dovodi u pitanje dosadašnju teoriju o formiranju planeta

Udaljen otprilike 57 svjetlosnih godina od Zemlje nalazi se novootkriveni planet koji kruži oko zvijezde nazvane GJ 504 i za koji astronomi kažu da je ružičaste boje.

To je ujedno drugi planet kojem je proučavana boja, prvi je bio plavi HD 189733b, kojem je boja otkrivena u srpnju ove godine, piše Forbes.

Astronomi koji su otkrili novi planet, nazvan GJ 504b, kažu da je jednake veličine kao Jupiter, ali mu je masa četiri puta veća od njegove te da je njegova ružičasta boja vjerojatno rezultat iznimno visoke temperature. Naravno, slika koju su objavili smo je ilustracija napravljena prema opisu NASA-inog znanstvenika Michaela McElwaina.

Također, navodi se i da je ovaj planet prilično mlad i da bi njegov pronalazak mogao uvelike promijeniti dosadašnje teorije o formiranju planeta. Naime, on se nalazi na udaljenosti od otprilike 4,05 milijardi milja od svojeg sunca, što je otprilike 43,5 puta veća udaljenost nego ona od Zemlje do Sunca. Da se ovaj planet nalazi u našem sustavu, bio bi dalje od Neptunove orbite.

A to je ono što je zaintrigiralo astronome: prema dosadašnjoj teoriji ta je udaljenost prevelika da bi se formirao toliko velik planet. “Ovo je planet koji je dosad najteže objasniti prema tradicionalnoj teoriji o nastanku planeta. Njegov pronalazak upućuje na to da bismo ozbiljno trebali preispitati teorije o formaciji”, stoji u izjavi za medije jednog od istraživača, Markusa Jansona.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...