Otvoren međunarodni sajam inovacija u Biogradu s čak 300 izlagača

Na sajmu koji okuplja inovatore i proizvođače iz područja poljoprivrede i prehrambene industrije, u sljedeća tri dana na 1000 kvadratnih metara izložbenog prostora predstavit će se 300-injak inovatora i proizvođača s više od 250 inovacija. Pored izlagača iz Hrvatske, na sajmu se predstavljanju i inovacije iz Irana, Švedske, Rusije, Poljske, Mađarske, Italije, Slovenije, Bosne i Hercegovine i Srbije.

Sajam su danas službeno otvorili pomoćnica ministra poljoprivrede Zvjezdana Blažić i predsjednik Svjetske federacije nacionalnih organizacija inovatora Andreas Vedres, a prisutnima su se obratili i predsjednik Udruge inovatora Hrvatske Marko Bubaš, predsjednik Hrvatske zajednice tehničke kulture Ante Markotić, gradonačelnik Biograda Ivan Knez te župan Karlovačke županije – županije partnera Ivan Vučić.

Od strojeva do inovativnih procesa uzgoja

Među inovacijama predstavljaju se inovativni proizvodi, suveniri, projekti hrvatskih sveučilišta, inovacije iz područja prehrambeno-prerađivačke industrije poput svjetski nagrađenog stroja za izradu čevapčića i keksi Rovinjanina Klaudija Šturmana, mobilne destilerije tvrtke Altpro do inovativnih procesa proizvodnje i uzgoja poput ekološke solane Makaranina Ivana Šimića i novog modela uzgoja lijeske Daruvarčanina Vlade Moulisa. Pored inovacija iz poljoprivrede i prehrambene industrije posjetitelji će moći vidjeti i prvi hrvatski automobil na solarni pogon zadarskih učenika Strukovne škole Vice Vlatkovića.

Stručna predavanja i radionice

Tematski je ove godine Agro Arca posvećena ruralnom razvoju i zaštiti domaćih proizvoda. O mogućnostima ruralnog razvoja u Hrvatskoj predavanje je danas održao osnivač jedne od uspješnijih hrvatskih zadruga „Maslina i vino”, a o važnosti i iskustvu zaštite domaće paške janjetine govorila je Dubravka Živoder iz Hrvatske poljoprivredne agencije. Kako zaštiti domaće proizvode i kako ih promovirati sutra će na stručnoj radionici govoriti direktor Razvojne agencija Sjever – Dan iz Varaždina Miljenko Ernoić i predsjednik Udruge Poljički soparnik Petar Rodić.

Najuspješnijima nagrade i priznanja

Zainteresirani mogu razgledati sajam sve do nedjelje, kušati domaće specijalitete i kreativna jela poznatog kuhara Renata Kraljeva, a u večernjim satima uživati u nastupima kulturno-umjetničkih društava i klapa. Sajam će završiti u nedjelju kada će najuspješnijim inovatorima biti podijeljene nagrade i priznanja.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...