Popularne mobilne aplikacije ugrožavaju privatnost korisnika

Čak 91 posto aplikacija za iOS i 80 posto aplikacija za Android šalju privatne podatke korisnika njihovim autorima, a neke ih prosljeđuju i oglašivačkim mrežama.

Većina korisnika Androida i iOS-a bira besplatne aplikacije, no vjerojatno je tek mali broj njih svjestan da time ugrožavaju svoju privatnost.

Kako piše eWeek, analitička tvrtka Appthority otkrila je da više od 80 posto najpopularnijih besplatnih i plativih aplikacija za iOS i Android ugrožavaju privatnost korisnika zbog propusta u sigurnosti.

Besplatne aplikacije prednjače u sigurnosnim propustima, a aplikacije za iOS češće nekontrolirano odašilju privatne informacije korisnika.

Analiza je pokazala i da 95 posto od 100 najpopularnijih besplatnih aplikacija za iOS i Android barem jednom opcijom riskiraju privatnost korisnika. U slučaju plativih aplikacija taj je postotak oko 78 posto.

Privatnost korisnika najčešće se ugrožava slanjem podataka o lokaciji uređaja, identifikacijom korisnika, kopiranjem podataka iz adresara korisnika ili praćenjem korisnikova ponašanja u različitim aplikacijama.

‘Dok IT stručnjaci vide malware kao problem u budućnosti, sigurnosne propuste i ugrožavanje privatnosti vide kao aktualne probleme’, istaknuo je za eWeek Domingo Guerra, predsjednik Appthorityja.

Analiza je otkrila da aplikacije za iOS, unatoč strogoj Appleovoj kontroli, više ugrožavaju privatnost korisnika od aplikacija za Android.

Ukupno gledano, 91 posto aplikacija za iOS šalje neku informaciju o korisniku njihovim autorima. Za usporedbu, to radi 80 posto aplikacija za Android.

Tome treba pridodati da gotovo 40 posto aplikacija za iOS i 16 posto onih za Android šalje podatke o korisnicima oglašivačkim mrežama.

‘Kad se korisnik prijavi za različite servise i aplikacije, istom prijavom putem društvene mreže ne šalje svoje podatke samo autoru aplikacije, već i svim oglašivačkim mrežama koje su povezane s aplikacijom, a istovremeno i društvenoj mreži preko koje se prijavljuje’, upozorava Guerra.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...