Recesiji nikad kraja

Državni zavod za statistiku objavit će potkraj idućega tjedna prvu procjenu BDP-a u drugom tromjesečju, a očekuje se pad gospodarstva sedmi kvartal zaredom. Sedam makroekonomista, koji su sudjelovali u anketi Hine, procjenjuju u prosjeku da je gospodarstvo oslabilo 1% na godišnjoj razini. Pritom svi očekuju pad, i to u rasponu od 0,8 do 1,4 posto. Podsjetimo, u prvom tromjesečju BDP je pao 1,5%.

Nakon godinu dana neprestanog pada, u svibnju je promet u trgovini na malo porastao 1,1, a u lipnju 2,7% na godišnjoj razini. Stoga bi osobna potrošnja, nakon duljeg vremena, napokon mogla pozitivno utjecati na BDP. Međutim, oporavak prometa u maloprodaji još nije na vidiku, jer nastavit će se povećanje nezaposlenosti, a još uvijek je nizak i optimizam potrošača, dok se kućanstva i dalje razdužuju, navodi se u anketi Hine.

Nepovoljno bi na BDP mogla utjecati slabost industrijske proizvodnje. Nakon rasta u prva tri mjeseca ove godine za 1,1%, od travnja do lipnja industrijska je proizvodnja znatno pala. Stoga je ukupno u prvih šest mjeseci ove godine proizvodnja skliznula 0,8%. Negativan doprinos očekuje se i od neto izvoza, s obzirom na to da je u prvih šest mjeseci izvoz, izražen u kunama, pao za 4,4%, dok je uvoz porastao 0,1%. Iako se u eurozoni bilježi oporavak potražnje i rast BDP-a u drugom tromjesečju, to se nije oslikalo u kretanjima hrvatskog izvoza i uvoza, navodi jedan od makroekonomista u anketi Hine.

 

Povećane procjene pada BDP-a u 2013.

Sedam makroekonomista u novoj anketi Hine procjenjuje u prosjeku da će BDP u 2013. oslabiti za 1%, dok su prije tri mjeseca očekivali pad od 0,9%. Nedavno je i Ekonomski institut Zagreb povećao svoju prognozu pada gospodarstva u ovoj godini s 0,5 na 0,9%. MMF procjenjuje da će BDP skliznuti 0,2, dok Svjetska banka očekuje pad od 0,4%. Europska je komisija je u veljači očekivala pad hrvatskog gospodarstva u ovoj godini za 0,4, dok je početkom svibnja povećala procjenu pada na 1%. Pad gospodarstva za 1% očekuje i HNB. Ipak, većina analitičara očekuje nešto povoljnije trendove u drugom dijelu godine – u prvom redu zbog uspješne turističke sezone i prelijevanja pozitivnih učinaka na ostale sektore, piše Hina.

 

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...