Sarajevo Film Festival: nikad manje novca, a više filmova

Sarajevo Film Festival pokrenut je 1995., uoči kraja četverogodišnje opsade ranjenoga grada. Cilj je bio “obnova civilnog društva i održavanje kozmopolitskog duha Grada“. Entuzijasti koji su lansirali SFF u filmsku orbitu uspjeli su u osnovnom naumu, i više od toga.

Dvije dekade poslije, Sarajevo je, prema mnogima, vodeći filmski festival na teritoriju bivše Jugoslavije, posebno okrenut na regiju jugoistočne Europe, ali i filmaše svjetskoga glasa. Angelina Jolie, Morgan Freeman, Jeremy Irons, Mickey Rourke… samo su neka od slavnih lica koja su prošetala crvenim tepihom SFF-a.

Među imenima ovogodišnjih gostiju nalaze se, recimo, Ari Folman, David Gordon Green, Emile Hirsch i Danny Glover, poznati američki glumac i humanitarac koji dolazi u Sarajevo predstaviti ovogodišnjeg dobitnika nagrade fondacije Katrin Cartlidge. I brojke ovogodišnjeg Sarajevo Film Festivala su, blago rečeno, impresivne.

Fokus na regiju

Devetnaesto izdanje SFF-a prikazat će 241 film, unutar 12 selekcija na 11 festivalskih lokacija. I to sve s manjim proračunom, spuštenim za nekih 20 posto zbog ekonomskih opterećenja. Primjerice, Grad Sarajevo je 2013. festivalu dodijelio tek 50.000 KM, za razliku od proteklih godina kada je za SFF izdvajano 200.000 KM.

Ipak, neovisno o tome, direktor SFF-a Mirsad Purivatra, selektorica Elma Tataragić i njihova vrijedna ekipa uspjeli su omogućiti zvučne naslove sarajevskoj publici, napose one u okviru programa Open Air koji će tijekom devet festivalskih dana biti prikazani u otvorenom kinu. Dakako, na Sarajevu nema hollywoodskih filmova; njih Purivatra prepušta multipleksima.

Nagrađeni naslovi

– Presretni smo da je Sarajevo festival usredotočen na regiju. Želimo da SFF bude festival otkrića i slavi mlade redatelje. Mi idemo s kvalitetnim filmovima koje ćete pamtiti i biti sretni što ste ih gledali – iznio je Purivatra na presici.

“Kvalitetni filmovi za pamćenje“ su “Epizoda u životu berača željeza“ oskarovca Danisa Tanovića, zapaženog na Berlinaleu (dva Srebrna medvjeda, za naj-film i glumca), koji ujedno i svečano otvara SFF, zatim “Prije ponoći“ Richarda Linklatera, “Blue Jasmine“ Woodyja Allena, “Princ Avalanche“ Davida Gordona Greena, “Omar“ Hanyja Abu-Assada, “Snjeguljica“ Pabla Bergera, “Gloria“ Sebastiana Lelioa i “Krugovi“ Srđana Golubovića, plus “Kutija za užinu“ Ritesha Batre kao film zatvaranja.

Neobično je jak i program Kinoscope koji služi cannesku kremu – među ostalima, Kechicheov masterpis “Plava je najtoplija boja“, “Dodir grijeha“ Jia Zhang-kea, “Borgmana“ Alexa van Varmerdama i “Kongres“ Arija Folmana.

Novi tokovi donose “Spring Breakerse“ Harmonyja Korinea, “Helija“ Amata Escalantea. U fokusu se nalaze “Čistilište“ Yesim Ustaoglu i Seidlova “Raj“ trilogija (“Ljubav“, “Vjera“, “Nada“).

Svjetski događaj

U svom 19. izdanju program Tribute to SFF posvećen je jednom od prvaka rumunjskog novog vala, redatelju Cristiju Puiuu. O Sarajevo Film Festivalu izvještavat će i veliki svjetski filmski magazini kao što su Screen International, Variety, The Hollywood Reporter…

Hrvatska kinematografija

Dobra je vijest da je u službeni program SFF-a ušlo sedam hrvatskih filmova, od kojih se njih šest natječe za nagradu Srce Sarajeva. “Obrana i zaštita“ Bobe Jelčića, friški pobjednik “Pule”, premijerno prikazan na Berlinaleu, zavrtjet će se u natjecateljskom programu igranog filma, “Sin“ Ivana Sikavice, dio omnibusa “Zagrebačke priče 2“, u natjecateljskom programu kratkometražnog filma, a u natjecateljskom programu dokumentaraca “Autofocus“ Borisa Poljaka, “U braku sa švicarcem“ Arsena Oremovića, “Gangster te voli“ Nebojše Slijepčevića i “Presuda“ Đure Gavrana. Izvan konkurencije eto Pave Marinkovića i filma “Okupacija, 27. slika“. Hrvatska kinematografija bit će na SFF-u, kao nikad dosad, najzastupljenija u regiji iza matične bosanske.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...