Sirijska vlada surađivat će s UN-om

Sirijska vlada surađivat će s misijom Ujedinjenih naroda i dopustiti njenim članovima posjet zonama u kojima su pobunjeničke skupine u napadu upotrijebile kemijsko oružje, rekao je šef sirijske diplomacije Valid Mualem, navodi se u priopćenju iranskog ministarstva vanjskih poslova.

Trenutačno vodimo razgovore s misijom kako bismo dogovorili posjet, rekao je Mualem u telefonskom razgovoru sa svojim iranskim kolegom Mohamedom Džavalom Zafirom optuživši teroriste da su upotrijebili kemijsko oružje.

Iranski ministar sa svoje je strane osudio upotrebu kemijskog oružja od pobunjenika te je također rekao da je svaki pristup, koji nije miroljubiv, osuđen na neuspjeh i imat će vrlo teške posljedice, aludirajući tom izjavom na moguću vojnu intervenciju izvana.

 

Liječnici bez granica: Neurotoksične simptome imalo 3,600 ljudi

Organizacija Liječnici bez granica objavila je kako je u srijedu u bolnice u Siriji primljeno 3.600 ljudi s neurotoksičnim simptomima. Umrlo je 355 osoba. Prva je to neovisna potvrda broja žrtava kemijskog napada koji se dogodio nedaleko od Damaska. U svijetu raste pritisak na sirijsku vladu.

Savjetnici američkog predsjednika Baracka Obame za nacionalnu sigurnost sastat će se ovog vikenda u Bijeloj kući kako bi razmotrili sve opcije protiv sirijske vlade, uključujući i vojnu akciju, izjavio je neimenovani američki dužnosnik. Međutim, Bijela kuća tvrdi kako na sastanku neće biti odluke o akciji.

Ministar obrane Chuck Hagel rekao je novinarima koji na nosaču zrakoplova s njim putuju u Maleziju kako će mornarica proširiti svoju prisutnost u Sredozemlju zbog građanskog rata u Siriji. Naime, sredozemnoj floti kao pojačanje dolazi četvrti razarač USS Mahan, a na svim četirima Obami su na raspolaganju rakete. Hagel je istaknuo da se Obama raspitivao o svim opcijama, ali da Ministarstvo obrane još nije dobilo nikakve naloge za pripremu operacije protiv Sirije.

 

Prve procjene SAD-a: Sirijske snage uptrijebile kemijsko oružje!

Washington je pod sve većim pritiskom da odgovori na nedavni napad kemijskim oružjem u Siriji. Obavještajne agencije SAD-a i njegovih saveznika procijenile su da su snage sirijske vlade uporabile kemijsko oružje u napadu na istočno predgrađe Damaska te da je taj čin odobren u vladi predsjednika Bašara al-Asada.

Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon izjavio je da će provesti temeljitu, brzu i neovisnu istragu o najnovijem kemijskom napadu u Siriji u kojemu je poginulo više od 1000 civila. Sirijske vlasti poriču da su odgovorne za taj napad. Zbog toga je u Damask stigla visoka dužnosnica za razoružanje Angela Kane kako bi ishodila pristup mjestu napada za UN-ove inspektore.

Uključio se i Iran s upozorenjem zapadu da ne napada Siriju.

Istodobno, sirijska državna televizija javila je da su vladini vojnici u podzemnim tunelima u četvrti Jobar, u predgrađu Damaska, pronašli bačve s bijelim prahom i tekućinom iz Saudijske Arabije, plinske maske i lijekove koje prodaje jedna katarsko-njemačka tvrtka.

Sirijska oporba opovrgava da su pobunjenici koristili kemijsko oružje

Sirijska oporba opovrgnula je tvrdnje da su pobunjenici koristili kemijsko oružje i ustvrdila da optužbe režima s tim u vezi zapravo služe kako bi se odvratila pažnja s njihovih vlastitih zločina.

Sirijska nacionalna koalicija generalno odbija lažne informacije koje objavljuje Asadov režim i smatra da se radi o pokušaju koji ima za cilj odvratiti pažnju s njihovih opetovanih i sustavnih zločina prema civilnom stanovništvu, navodi se u priopćenju oporbe.

Koalicija ponovno optužuje režim da je umiješan do najviše razine u upotrebu kemijskog oružja podsjećajući da povijest Asadova režima obiluje zločinima i terorističkim metodama.

Međunarodna zajednica vrlo dobro zna da je Asadov režim jedina strana u Siriji koja posjeduje sredstva za proizvodnju, skladištenje i upotrebu kemijskog oružja, navodi se u priopćenju.

Oporba je u svom današnjem priopćenju navela kako ima satelitske snimke koje potvrđuju da je režim počinio masakr 21. kolovoza. Ona je uz ostalo kritizirala kašnjenje u istrazi misije UN-a, koja još nije stigla u predgrađe Damaska.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...