“Slani” festival u Ninu okupio mnoštvo posjetitelja

Na poljima Solane Nin održan je 2. festival soli, jedinstvena „slana“ manifestacija u ovom dijelu Europe. Oduševljeni posjetitelji sudjelovali su u natjecanjima u tradicionalnoj berbi soli i roštiljanju, a žiri na čelu s Matom Jankovićem imao je težak zadatak – presuditi o najboljem među izvrsno spravljenim jelima.

Već od jutarnjih sati, posjetitelji su sudjelovali na zanimljivoj radionici o nutricionizmu, pod vodstvom Tene Niseteo – specijalistice za kliničku dijetetiku i nutricionistice iz Definicije hrane, koja je istaknula da je sol mineral života, neophodan za funkcioniranje organizma, te da se štetne vrste soli nalaze u prerađenim jelima: „Ne postoji „dobra“ i „loša“ sol, postoji samo dobar i loš način prehrane. Savjetuje se konzumiranje što više prirodnih namirnica uz najbolji oplemenjivač okusa i izvor minerala – sol. Kada bi se vratili uravnoteženoj, raznolikoj i umjerenoj prehrani Mediterana, ukras svakog izvornog jela bilo bi zrno vrhunske morske soli – Cvijeta soli.“ Solana Nin je uz bogatu dalmatinsku kuhinju, pripremila i jedinstven popodnevni program, a svi su posjetitelji mogli sudjelovati u natjecanjima u tradicionalnoj berbi soli i roštiljadi. Žiri, pod palicom Mate Jankovića, poznatog hrvatskog chefa, imao je težak zadatak – presuditi o najboljem jelu spravljenom na roštilju uz dodatak ninskog Cvijeta soli: „Priprema roštilja je daleko od banalnog, to je veliko umijeće i nauka kojom se ozbiljno bavi cijeli svijet. Kreativnost se vidi u raznim marinadama i kombinacijama okusa, uz nezaobilazan dodatak Cvijeta soli koji je najbolji prijatelj mesu, ribi i povrću s roštilja.“

Pobjednica ovog natjecanja, Nada Kaurin osvojila je vrijednu nagradu – poklon bon na potrošnju u iznosu od 1000 kuna, a za svoje umijeće roštiljanja kaže: „ Uistinu volim kuhati! I mislim da sreća prati hrabre! Naravno, željela bih se zahvaliti Solani Nin na izvrsnoj ideji promicanja edukacije o vrijednosti soli, osigurali su nam jedno vrijedno, edukativno i zabavno popodne!“ Svi oni koji se bolje snalaze izvan kuhinje, mogli su sudjelovati u natjecanju u tradicionalnoj berbi soli. Oduševljeni i veseli natjecatelji morali su skupiti što veću količinu soli. Nakon vaganja soli, pobjednikom je proglašen Ivo Šikić: „Nisam očekivao pobjedu, prvi puta sam skupljao sol i prvi puta sam u Solani Nin, prezadovoljan sam s pobjedom. Skupljanje soli je težak posao, divim se ljudima koji to svaki dan rade! I dogodine sigurno dolazim opet.“ Posjetitelji, domaći i strani, uživali su ovoj jedinstvenoj „slanoj“ manifestaciji, a Solana Nin je još jednom dokazala da su tradicija i autohtonost jedne od naših najvećih vrijednosti s kojima možemo konkurirati na europskom tržištu. „Festival soli je jedna od aktivnosti kojom želimo pokazati da ninske soli nisu samo pakiranja na policama, nego ih čine ljudi, trud kojim nastaje, prirodno okruženje u kojem se proizvodi i ljubav utkana u svako zrno soli.„ – naglasio je Damir Oštrić, direktor Solane Nin.

Solana Nin svojim je Muzejom soli, parkom i jedinstvenim Cvijetom soli jedna od najvećih turističkih atrakcija grada Nina: „Ovo je samo još jedna od hvalevrijednih manifestacija u kraljevskom gradu Ninu, koje ne samo da promiču kulturnu i povijesnu baštinu, već i hrvatsko kulinarstvo, ekološki oblik turizma te višestoljetnu tradiciju berbe soli koja je utisnuta u povijest ovog grada.“ – nadovezala se direktorica Turističke zajednice grada Nina, Marija Dejanović.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...