Turisti biraju razglednicu s Morskim orguljama

− Naš ljetni posao ide dobro, možda stoga što turisti od nas odu s “personaliziranim” suvenirom, koji nije skup, a lijepa im je uspomena − kaže Anđela Blaslov, koja u blizini Narodnog trga, na zidiću ispred ljekarne “Centar”, svakodnevno fotografira desetke naših i stranih turista. Fotografiju potom na laptopu umetne u razglednicu, tako da je u sredini razglednice fotografija osobe, a uokolo su prepoznatljive zadarske vedute i spomenička baština. Printanjem na fotopapiru suvenir je − gotov. Košta samo 15 kuna i taj se format razglednice najviše kupuje, iako se fotografija može napraviti i na A4 formatu, što košta 50 kuna.

 

Izbor mladih

− Fotografija je u sredini, ovalnog oblika, a turisti biraju na koju ću je od šest ponuđenih razglednica umetnuti. Najbolje se prodaje razglednica na kojoj se vide Morske orgulje i Pozdrav Suncu. Na njoj je još Sv. Donat i prikaz Poluotoka iz zraka. Dobro nam ide i “noćna” razglednica, mladi ljudi najviše nju biraju − kaže Anđela.

Mala “radnja” na zidiću, na najfrekventnijem dijelu Poluotoka, radi punom parom od devet sati ujutro pa do ponoći, a najviše je posla u večernjim satima. Iako mnogi mladi zastaju i pogledaju ovu vrstu suvenira, najmanje se fotografiraju pojedinci i parovi.

U pravilu se žele fotografirati obitelji, a ima veći broj domaćih gostiju koji svake godine ljetuju na zadarskom području, pa svakog ljeta iznova fotografiraju djecu, “da se vidi kako rastu”.

− Obitelji se uvijek fotografiraju, i to u pravilu rade dvije razglednice: na jednoj su samo djeca, a na drugoj je cijela obitelj. Od stranaca, najviše su zainteresirani Nijemci i Talijani. Ima i posebnih želja, danas je jedan čovjek došao sam i tražio da ga fotografiram s pivom u jednoj ruci i čašom u drugoj. To je stavio u razglednicu − kaže Anđela Blaslov.

 

Kao info-centar

Većina je turista razgovorljiva, pa je Anđela čula mnoge komentare o ljetovanju u Hrvatskoj, no svakodnevno odgovara i na brojna pitanja. − Kao da sam info-centar − smije se. − Pitaju me gdje su dobri restorani, gdje su Morske orgulje, gdje mogu pronaći trgovinu, gdje je najbliža mjenjačnica, gdje se navečer u Zadru može naći dobra zabava… Uz to sam čula nebrojene pohvale o ljepoti Zadra i naših spomenika, a osobito o prekrasnom i čistom moru − kaže Anđela Blaslov.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...