U Hrvatskoj nema virusa zapadnog Nila

Nakon pojave virusa zapadnog Nila u susjednim zemljama, iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) poručuju da u Hrvatskoj ove godine nije zabilježen nijedan slučaj oboljenja od tog virusa.

U našem sustavu praćenja ptica, konja i komaraca, odnosno u koordinaciji s veterinarskom i epidemiološkom službom, nemamo zabilježen nijedan slučaj oboljenja, ali s obzirom na to da se virus pojavio u susjednim državama stalno smo na oprezu i upućujemo na mjere prevencije i zaštite od uboda komoraca koji mogu prenijeti virus, izjavila je Iva Pem Novosel iz epidemiološke službe HZJZ-a.

Virus prenose komorci koji se zaraze sišući krv sa zaraženih ptica ili konja. Ne prenosi se sa čovjeka na čovjeka. Inkubacija bolesti traje od pet do 15 dana, a većina infekcija događa se tijekom vrućih ljetnih mjeseci i rane jeseni.

Pem Novosel ističe da velika većina zaraženih, njih više od 70 posto, ne osjeti nikakve simptome, dok ostali imaju blaže simptome kao što su temperatura, glavobolja, bolovi u mišićima, mučnina i povraćanje, što prođe za nekoliko dana. Najteži oblici bolesti, kao što su meningitis i encefalitis, razviju se tek kod jedan posto zaraženih, i to uglavnom kod starijih ljudi koji boluju od kroničnih bolesti.

U Hrvatskoj je lani zabilježeno sedam slučajeva oboljenja od virusa zapadnog Nila i svi su izliječeni, navodi Pem Novosel.

Prema podacima Europskog centra za kontrolu bolesti, trenutačno je u Europi zabilježeno 149 slučajeva oboljelih, od čega 30 u zemljama EU-a. Slučajevi su zabilježeni u Mađarskoj, Austriji, Makedoniji, Rusiji i Izraelu, a po podacima Instituta za javno zdravlje Batut koje su jučer prenijeli mediji, u Srbiji je od groznice Zapadnoga Nila umrlo četvero ljudi, a 63 su oboljela.

Nema razloga za uznemirenost naših građana, iako se zbog vrućina može očekivati da se virus pojavi i u Hrvatskoj. Bitna je preventiva, ističe Iva Pem Novosel.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...