U Zadarskoj županiji isplaćeno 86 milijuna kuna poticaja

Arhiva, ilustracija
Tamni način

Poticaji u poljoprivredi, stanje (ne)zadovoljstva seljaka i ribara u općim kriznim kretanjima u zemlji, moć i nemoć države, prijetnje i blokade cesta, odustajanje i traženje pravne borbe, sve su to intrigatne teme koje živo zanimaju Hrvatsku, ali i Zadarsku županiju. U temeljnom pitanju kamo ide naše poljodjelstvo i ribarstvo, potencirano sada ulaskom u EU.

Gdje je u svemu tome Zadarska županija? Jesu li isplaćene potpore opravdane ili ne, te kakvi su im efekti. Tko profitira, ili svi na tom poslu gubimo?

Pitanja je tisuće kao i različitih tumačenja i odgovora.

Ministarstvo poljoprivrede i ribarstva, odnosno Agencija za plaćenje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju objavila je zbirne podatke o svim isplaćenim potporama u formi izravne potpore te ostalih potpora. Pretraživanje obimnog materijala, više od 2.1000 stranica, za vašeg bi novinara bilo nemoguće. Na sreću imali smo pomoć i izvor koji je sve te milijune podataka “prežvakao” i stavio u računalnu formu koja omogućuje pregledno i lako pretraživanje. Zahvalnost dugujemo ing. Vedranu Stipiću, odnosno Agroklubu koji nam je omogućio da jednostavnim klikom pregledamo ukupne isplate po iznosima, ali i po županijama.

U Hrvatskoj je lani za evidentiranih 121.000 subjekata (ima ponavljanja, jer su neki dobili poticaje po dvije osnove) isplaćeno je za 2012. godinu 2.999.895.844 kuna, od toga u Zadarsku županiju za oko 3.600 subjekata poljoprivrednog i ribarskog gospodarstva oko 86 milijuna kuna.

U kontekstu pobune dijela seljaka zbog neisplaćenih poticaja značajna je informacija da se u posljednih 15 godina za ovu namjenu isplatilo oko 30 milijarda kuna, a sada imamo ukupno manju proizvodnju nego prije početka isplate poticaja.

Podaci o potporama i njihova analiza kažu kako je pao ukupan iznos potpora od 3,4 milijarde prethodnih godina na tri milijarde za 2012. godinu. No upozoreno je da je za 10 posto pao i broj gospodarstva u sustavu poticaja pa time i angažiranih, odnosno uposlenih, što znači da se od poljoprivrede – bježi.

U Zadarskoj županiji najvećim dijelom s neobrađenim poljoprivrednim površinama (obrađuje se manje od 40 posto), imamo na drugoj strani kontroverzu. Dio imućnijih, uglednih građana ulaže značajna sredstva da bi se krš i neobrađeno tlo pretvorilo u poljoprivredno, mahom s trajnim nasadima. Na jednoj je strani pohvala ljudima koji su uložili novac u proizvodnju i nešto korisno, a na drugoj nagađanja da se sve to radi da bi se zgrabili poticaji, pa opet nemamo nedvosmisleno mišljenje.

Ostavi komentar koristeći Facebook 

Listen on Online Radio Box!

Svira(lo) na Anteni Zadar 97,2

Listen on Online Radio Box!

10 najemitiranijih na Anteni Zadar