Vir planira “ubrati” 80 milijuna kuna komunalnog doprinosa

Jučer u poslijepodnevnim satima u Općinskoj vijećnici održana je treća po redu sjednica Općinskog vijeća Vira u novom sazivu. Sjednicom je predsjedao predsjednik Miroslav Glavan (HDZ, HSP AS) a u njezinom radu sudjelovao je općinski načelnik Kristijan Kapović (SDP, HSS, HSLS) te pročelnici svih općinskih ureda kao i direktori svih općinskih trgovačkih društava.

Sjednica se s posebnom pozornošću iščekivala na otoku Viru što je potvrdilo i broj od stotinjak, uglavnom, nezadovoljnih mještana okupljenih pred ulazom u općinsku zgradu, a koji su kanili nazočiti sjednice. Riječ je prvenstveno o pristašama oporbene koalicije »Vir bez podjela« sastavljene od stranaka HSP, HNS, HSU koja broji četiri vijećnika na čelu s kandidatom za načelnika na nedavnim lokalnim izborima Markom Vučetićem, a koja je potpomognuta uglavnom s glasom nezavisnog vijećnika Mladena Šimundića.

Da ne bi došlo do narušavanja javnog reda kao i tijeka sjednice odlukom čelnih ljudi općine angažirani su djelatnici virske općinske zaštitarske tvrtke. Većina u Vijeću glasovala je za zatvaranje sjednice, pa joj okupljeni nisu mogli nazočiti.

Na ovakvu odluku prvi je reagirao Marko Vučetić upitavši zbog čega je navedena sjednica koja je bila najavljena kao javna i otvorena sad brže bolje promijenjena u zatvorenu. Predsjednik Glavan je odgovorio da je to učinjeno prvenstveno iz mjera predostrožnosti i prijetnji koje su stizale njemu osobno, i na adresu općinskog načelnika dodavši da je riječ o legitimnoj odluci većine te kako oni koji nisu zadovoljni s ovakvom odlukom imaju pravo žaliti se Ministarstvu uprave.

Iz opširnog dnevnog reda maratonske sjednice valja istaknuti da su se u najvećoj mjeri koplja između vladajućih i oporbe lomila na prijedlogu izmjene odluke o komunalnom doprinosu Općine Vir pri legalizaciji bespravno sagrađenih objekata. Tako je nezavisni vijećnik Mladen Šimundić predložio da cijena metra prostorna bude jednu kunu, dok je vijećnik Marko Vučetić predložio deset kuna. Većina nije prihvatila ni jedan ni drugi prijedlog, već prijedlog općinskog načelnika Kapovića od 40 kuna. Načelnik je s tim u svezi istaknuo kako će se na osnovu ovakve odluke u naredne tri-četiri godine u općinski blagajnu sliti oko 80 milijuna kuna, što će po njemu biti itekakva podloga za izgradnju i modernizaciju otočne infrastrukture te za povlačenje sredstava iz europskih fondova.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...