Vučić: “Kriza se lomi preko leđa studenata!”

U javnu raspravu krenuo je novi pravilnik o potpori za pokriće troškova prehrane studenata. Slijedom istog studentski meni će s dosadašnjih 4,40 kuna poskupjeti na 6,50 kuna. U nadležnom ministarstvu naglašavaju da žele uvesti red u sustav te smanjiti udio nezdrave hrane u studentskoj prehrani. Po trenutačnim procjenama na nezdravu hranu otpada čak 73,65 posto što bi primjenom novog pravilnika bilo reducirano na najviše 50 posto.

 

Red u studentske menze

U Ministarstvu znanosti i obrazovanja smatraju da studenti previše troše na slastice te da iste svakako ne smiju biti na vrhu studentske liste subvencioniranih namirnica. U nastojanju da uvedu red u studentske menze predviđa se standardizacija studentske prehrane u cijeloj državi. Po novom pravilniku studentske subvencije više neće biti mjesečne već tjedne pa će, ako studentu ostane novca na kraju tjedna na računu, višak biti brisan. Novosti u sustavu studentske prehrane trebale bi doprinijeti zdravijoj prehrani studenata te smanjiti manipulacije iksicama. Kako hrana u studentskim menzama nije poskupjela već petnaest godina, studenti uglavnom nemaju ništa protiv dvije kune više za meni. Mate Vučić, predsjednik Studentskog zbora ističe da najavljena poskupljenja nisu velika, da je standardizacija obroka u cijeloj zemlji nužna kao i naglasak na zdraviju hranu. No ono što ga brine su općenito troškovi života studenata koji iz dana u dan sve više rastu.

 

Žale se na brzinu usluge

– Stječe se dojam da se kriza lomi preko leđa studenata. Cijene smještaja, prijevoza, a sad i hrane sve su više. Istovremeno poslova preko student servisa je sve manje, a studenti su jako socijalno osjetljiva skupina. Uzmite samo karte za međugradski prijevoz pa ćete vidjeti koliko često studenti mogu ići svojim domovima, izdvaja Vučić.

Dodaje da su studenti do sada bili relativno zadovoljni sustavom studentske prehrane u Zadru, da su se prigovori najčešće mogli čuti po pitanju vegetarijanskih obroka kojih nema dovoljno i na račun brzine usluge.

Rektor zadarskog Sveučilišta Ante Uglešić ističe da je novi pravilnik usaglašen, da pritužbi nema, tim više što se cijene hrane u studentskim menzama nisu dizale zadnjih petnaest godina.

– Po mojim informacijama nema pritužbi, studenti će plaćati meni oko dvije kune više, cjena je porasla s dosadašnjih 4,40 na 6,50 kuna, ističe Uglešić.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...