Zadar – obrtnički grad!

Zaposlenih u obrtu i slobodnim profesijama u Zadarskoj je županiji u drugom tromjesečju, odnosno koncem lipnja bilo 12.009, dok je na početku kvartala odnosno krajem travnja taj broj iznosio 10.159. Što bi značilo da je približavanje vrhuncu turističke sezone obrtništvo u Zadarskoj županiji uvećano za gotovo 20 posto.

Ukupno je u Hrvatskoj obrtnika i kod njih zaposlenih u ovom razdoblju krajem travnja bilo 203.091, da bi koncem lipnja taj broj bio 221.097 osoba, što je rast od približno 10 posto.

Iz toga se može zaključiti da je rast u Zadarskoj županiji bio dovstruku veći od prosjeka u državi.

Zadarska je županija inače obrtničko područje, jer dok u ostalim gospodarskim i inim pregledima sudjeluje s oko tri posto u obrtništvu uzima pet posto, u sezoni i više od toga, kako vidimo da je slučaj sada.

Broj zaposlenih u obrtu i djelatnostima slobodnih profesija u lipnju 2013. u odnosu na svibanj iste godine povećao se za 4,1 posto, a broj žena povećao se za 4,5 posto.

Pad broja zaposlenih zabilježen je u tri područja djelatnosti i kreće se od 0,8 posto (javna uprava i obrana; obvezno socijalno osiguranje) do 0,4 posto obrazovanje). Porast broja zaposlenih zabilježen je u 14 područja djelatnosti i kreće se od 0,4 posto (djelatnosti kućanstava kao poslodavaca; djelatnosti kućanstava koja proizvode različitu robu i obavljaju različite usluge za vlastite potrebe) do 14,5 posto (djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane), dok je u djelatnostima poslovanje nekretninama i djelatnosti zdravstvene zaštite i socijalne skrbi ostao isti.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...