Zavod za hitnu medicinu treba gliser za otoke

Županijski Zavod za hitnu medicinu ove je sezone po prvi put pojačao zdravstvenu zaštitu dvaju naših otoka – Paga i Vira. Na Pagu su uz 13 djelatnika, odnosno pet stalna tima, angažirana i dva dodatna liječnika za ljeto.

Pojačana je zdravstvena skrb i na Viru, za koji ravnateljica Zavoda za hitnu medicinu Davorka Krnčević kaže da je svjetski fenomen jer se sa 3 tisuće mještana ljeti pretvara u mali grad sa oko 60 tisuća stanovnika i stoga je i za to područje pojačana hitna medicina.

– Osigurali smo ove godine 3 liječnička tima koji su na terenu 24 sata. I mještni i vikendaši po prvi put zadovoljni su ovakvom organizacijom posla, navodi Krnčević.

I dok naši najbliži otoci Ugljan i Pašman imaju na raspolaganju gliser, koji je Zavod za hitnu medicinu osigurao za hitne slučajeve i na raspolaganju je 24 sata, najudaljeniji otoci često se moraju oslanjati na pomoć policije ili Lučke kapetanije.U ljetnim mjesecima i to je puno teže jer ove službe imaju dosta posla, ističe ravnateljica Zavoda, ali u pomoć priskaču sami otočani:

Zahvaljujem mještanima tih otoka koji su na raspolaganju lokalnim liječnicima kada je u pitanju spašavanje ljudskih života. Sudjeluju uglavnom bez nadokande i spašavaju živote na način da oboljeloga prevezu do Foše gdje ga preuzme naša ekipa i odveze u bolnicu.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...