Županijski sud u Zadru već tri godine bez predsjednika

Državno sudbeno vijeće (DSV) više od osam mjeseci vodi postupak izbora za prvog čovjeka suda u Zadru za kojeg je natječaj objavljen polovicom listopada prošle godine. Iako je Sudačko vijeće, na čijem je čelu Dijana Grancarić, sutkinja kaznenog odjela Županijskog suda u Zadru na adresu DSV-a još krajem godine poslalo ocjene troje prijavljenih kandidata, ta se točka dnevnog reda još nije našla na dnevnom redu, mada je većina predsjednika Županijskih sudova u Hrvatskoj već izabrana.

– Dosad nismo dobili nikakvu povratnu informaciju, a razloge ne znam niti ih naslućujem. Uglavnom ta se točka još nije našla na dnevnom redu, a zbog čega nitko ne zna – kazao je vršitelj dužnosti predsjednika Županijskog suda u Zadru Vladimir Mikolčević.

Uz njega, na natječaj za novog suca Županijskog suda u Zadru prijavio se i sudac kaznenog odjela tog suda Marijan Bitanga koji na prošlom natječaju nije prošao, te sutkinja Građanskog odjela Županijskog suda u Zadru Sanja Prosenica. Zadarski Županijski sud nema predsjednika još od rujna 2010. godine, kada se dotadašnji predsjednik Antun Klišmanić s mjesta prvog čovjeka suda povukao zbog odlaska u mirovinu. Zamijenio ga je sudac Marijan Bitanga koji je imenovan privremenim predsjednikom 1. siječnja 2011. godine, a po isteku njegova mandata mjesto vršitelja dužnosti dobio je sudac Vladimir Mikolčević.

Iako je sudac Marijan Bitanga na natječaju prošle godine bio jedini kandidat, Državno sudbeno vijeće (DSV) donijelo je jednoglasnu odluku da će se oglas za slobodno mjesto predsjednika Županijskog suda u Zadru ipak ponoviti, a pa su se na novi stari natječaj osim Bitange javili i Mikolčević i Prosenica. Bitangu je na mjestu vršitelja dužnosti predsjednika Županijskog suda u Zadru zamijenio Vladimir Mikolčević.

Na mjesto vršitelja dužnosti predsjednika Županijskog suda u Zadru, Bitangu je prije Mikolčevića imenovao tadašnji ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković. Njegovom imenovanju prethodilo je razrješavanje Antuna Klišmanića, koji je na osobni zahtjev prekinuo treći predsjednički mandat. Okvir Ivan Marković, novi-stari predsjednik benkovačkog Općinskog suda Na svojoj zadnjoj sjednici Državno sudbeno vijeće (DSV) pod predsjedanjem za predsjednika Općinskog suda u Benkovcu izabralo je suca Ivana Markovića. Ovaj dosadašnji predsjednik benkovačkog suda izabran je kao jedini kandidat ponovno za čelnog čovjeka suda.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...