10 stvari koje uništavaju dobre veze

Ljubav i kvalitetna veza puno su više od izlazaka ili dobrog seksa. Da biste očuvali to u čemu sada neizmjerno uživate nemojte pasti u neke od tipičnih zamki jer mogu narušiti vašu sreću i zdravlje.

1. Mijenjanje karaktera
Prvo, nema savršene osobe, a drugo, o različitim karakterima i sitnicama koje vam nisu simpatične kod partnera trebali ste ranije misliti. Jedno je podsjetiti voljenu osobu da treba objesiti rublje, a drugo je tražiti da od sramežljive postane otvorena i otkačena partijanerica.

2. Javne svađe

Svađa u javnosti još bi nekome i bila simpatična ako imate 18, ali to je posljednja dobna granica za takve ispade. Osim što će vam biti neugodno kada shvatite što ste izrekli pred drugim ljudima, budite sigurni da i je vašim prijateljima bilo jednako tako te će vas možda zaobilaziti u budućnosti.

3. Izbjegavanje svađanja

To je dugoročno gledano jednostavno nemoguće i vodi vas u propast. Svađe i razmirice sastavni su dio svake veze i zahvaljujući njima dolazi do kompromisa. A ako niste znali, kompromis je dogovor u kojem su obje strane zadovoljne donesenim odlukama. Izbjegavate li rasprave i svađe, gubite komunikaciju i veza će ići na gore.

4. Ne govorite što vas sve muči
Ovo je još jedan oblik opasne komunikacije odnosno ne komunikacije. Ako nešto nije u redu i vi to ne izgovarate, druga osoba ne može čitati vaše misli. Mnogobrojne studije pokazale su da parovi manje osjećaju stres ako razgovaraju s partnerom o problemima koji ih muče. I ne zaboravite reći ‘volim te’ jer svi podijeljeni osjećaji, od negativnih do pozitivnih, stvaraju vezu među partnerima.

5. Oprost
Svi griješe. Ne opraštate li iskreno pogreške koje je partner učino, znači da u sebi zadržavate frustraciju. Nakupljene frustracije mogu uzrokovati stres i anksiozonst što ugrožava i vaše zdravlje.

6. Brojite bodove
Da, veza jest uzimanje i davanje, ali ako mislite bilježiti svaku sitnicu koju ste vi učinili za partnera i uspoređivati s njegovim djelima vrlo ćete brzo izgubiti bitku. Takvim ponašanjem jedino stvarate tenzije i sebi i partneru.

7. Ne dramatizirajte

Kako ne postoji savršeni partner ili čovjek, ne postoji niti savršena veza. Stoga ne dramatizirajte oko nevažnih stvari kao što su kućanski poslovi ili dogovaranje večere s prijatejima. Sačuvajte snagu za prave probleme, koji su nažalost neizbježni.

8. Špijuniranje
Ako dvoje ljudi želi dugotrajnu i kvalitetnu vezu, povjerenje je ključ bez kojega se to neće ostvariti. Imate li potrebu njuškati po ladicama, novčaniku ili primjerice njegovom mobitelu, zapitajte se zbog čega mu ne vjerujete i riješite to što prije.

9. Ljubomora
Ljubomora može biti još toksičnija od špijuniranja jer ju je teže kontrolirati. Dolazi u bilo kojem obliku i dobi dana te vas izjeda iznutra. Glavni problem ljubomore je manjak samopouzdanja koji imate pa radite na tome i ubijte dvije muhe jednim udarcem.

10. Laži
No dobro, male bijele laži poput pohvale za ne baš savršeno spremljenu večeru neće trajno naštetiti vezu, ali neka vam iskrenost bude na prvom mjestu.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...