Assad: “Naše kemijsko oružje je na sigurnom!”

Sirijski predsjednik Bashar al-Assad je u intervjuu za kinesku televiziju CCTV kazao da “Sirija desetljećima proizvodi kemijsko oružje i zbog toga posjeduje velike količine tog naoružanja”. Assad je tijekom razgovora vođenog u sirijskoj prijestolnici Damasku podsjetio na dogovor Sjedinjenih Američkih Država i Rusije, kao i na to da će stručnjaci Ujedinjenih naroda u studenom ponovo doći u Siriju.

Sirijski predsjednik je također kazao da sirijska vlada treba ispuniti dvije stvari, a to je da se osigura slobodan rad Organizacije za zabranu kemijskog oružja (OPCW), da joj se ustupe potrebne informacije i podaci, kao i da se osigura slobodan rad UN-ovih stručnjaka na skladištenju.

Prema njegovim riječima, jedina prepreka u nekim područjima je sigurnost, a upozorio je i na to da opozicijske grupe dobivaju naređenja od nekih država iz regije. Assad navodi da bi te opozicijske grupe mogle sabotirati istragu, a da bi i u tom slučaju država bila okrivljena.

“Sirija desetljećima proizvodi kemijsko oružje”, naglasio je Assad i dodao da “zbog toga Sirija ima veliki broj kemijskog oružja”.

“Mi smo zemlja u ratu. Pojedina područja u zemlji su pod okupacijom 40 godina, ali sirijska vojska se obično bori konvencionalnim naoružanjem”, pojasnio je sirijski predsjednik. “Naše kemijsko naoružanje je na sigurnim mjestima, pod zaštitom sirijske vojske i čuva se na jedan siguran način”, pojasnio je Assad.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...