BDP pao sedmi kvartal zaredom, Grčić zadovoljan

‘Ovo je najbolja stopa u mandatu ove vlade i to je lagani oporavak’, komentirao je potpredsjednik Vlade Branko Grčić pad BDP-a u drugom kvartalu od 0,7 posto, čime se slabljenje hrvatskog gospodarstva nastavilo već sedmi kvartal zaredom.

Državni zavod za statistiku objavio je danas prvu procjenu bruto domaćeg proizvoda (BDP) u drugom tromjesečju: BDP je realno manji za 0,7 posto u odnosu na isto tromjesečje 2012. To je manji pad nego u prvom kvartalu i nešto manji nego se očekivao.

Prema rashodnoj metodi najveći doprinos rastu bruto domaćeg proizvoda u drugom tromjesečju 2013. ostvaren je izvozom turističkih usluga, dok je najveći doprinos smanjenju obujma ostvaren uvozom roba.

Prema proizvodnoj metodi najveći doprinos rastu bruto domaćeg proizvoda u drugom tromjesečju 2013. ostvaren je u djelatnostima opskrbe električnom energijom i plinom, te djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane, dok je najveći doprinos smanjenju obujma ostvaren u djelatnosti prerađivačke industrije.

 

Grčić: Ovo je lagani oporavak

‘Prva je ocjena da je pad BDP-a malo slabiji nego su očekivali analitičari, a druga je da pad hrvatskog gospodarstva usporava. Ovo je najbolja stopa u mandatu ove vlade i to je lagani oporavak. Rasle su sve komponente osim uvoza’, komentirao je Branko Grčić.

Naglasio je da su državne investicije rasle po stopi od 30 posto u odnosu na prvo polugodište 2012. godine. Najavio je da će u sljedeća dva tjedna Vlada objaviti nove smjernice za fiskalnu politiku, te da nam neće biti dovoljan samo fiskalni rast, nego se prilagodbe moraju provesti na rashodovnoj strani. Hrvatsku očekuje EU procedura provođenja deficita.

 

Analitičari: Pad će biti između 0,8 i 1,4 posto

Sedam makroekonomista, koji su sudjelovali u anketi Hine, procjenjivalo je u prosjeku da je gospodarstvo oslabilo jedan posto na godišnjoj razini. Pritom su svi očekivali pad, i to u rasponu od 0,8 do 1,4 posto.

Podsjetimo, u prvom tromjesečju BDP je skliznuo 1,5 posto.

Domaće gospodarstvo slabi još od početka 2009. godine. U dva je navrata, u trećem kvartalu 2010. i drugom 2011. godine, tehnički provirilo iz recesije, no negativni su trendovi potom nastavljeni.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...