Benzini pojeftinjuju, dizeli poskupljuju

Motorni će benzini od ponoći pojeftiniti od 25 do 28 lipa po litri, dok će cijene eurodizela i plinskih ulja porasti od 12 do 14 lipa po litri, pokazuju podaci Ministarstva gospodarstva koje je danas objavilo najviše razine maloprodajnih cijena naftnih derivata u razdoblju od 17. do 30. rujna.

U tom razdoblju naftne će kompanije moći imati najvišu cijenu eurosupera BS 95 od 10,53 kune, što je 25 lipa manje od dosadašnjih 10,78 kuna.

Eurosuper BS 98 pojeftinit će za 27 lipa, pa će mu cijena koja je protekla dva tjedna bila 11,12 kuna, ponovno pasti ispod 11 kuna i od sutra će se prodavati po najvišoj cijeni od 10,85 kuna.

Cijena eurosupera BS 100 bit će niža za 28 lipa i od ponoći će iznositi 11,07 kuna (do sada 11,35 kuna).

Za razliku od benzina, cijene dizelskih goriva od ponoći će porasti i to eurodizela BS za 12 lipa po litri, na 10,13 kuna (do sada 10,01 kunu).

Nešto više, 13, odnosno 14 lipa po litri poskupjet će lož ulje i plavi dizel, jer je Ministarstvo najvišu cijenu lož ulja odredilo na 7,00 kuna (do sada 6,87 kuna), a plinskog ulja obojanog plavom bojom na 6,61 kunu (do sada 6,47 kuna).

Uz derivate za koje je Ministarstvo danas utvrdilo i objavilo najviše maloprodajne cijene u idućih 15 dana, naftne kompanije na svojim benzinskim postajama mogu imati i derivate s dodanim multifunkcionalnim aditivima za koje mogu slobodno utvrđivati visinu premije, pa stoga mogu imati i višu cijenu od one koju je utvrdilo resorno Ministarstvo.

No, u tom slučaju kupcima moraju omogućiti i kupnju pojedinog derivata bez dodanih aditiva, a na benzinskim postajama na kojima nema te mogućnosti, naftne kompanije moraju imati maloprodajnu cijenu koja je jednaka ili niža od cijene koju je za taj naftni derivat objavilo Ministarstvo, predviđeno je Pravilnikom o utvrđivanju najviših maloprodajnih cijena naftnih derivata.

Prema Pravilniku, Ministarstvo svaka dva tjedna utvrđuje i objavljuje najviše razine maloprodajnih cijena derivata, a promjene ponajviše ovise o kretanju cijene naftnih derivata na mediteranskom tržištu te tečaju američkog dolara. Najveća dopuštena promjena najviše maloprodajne cijene je tri posto u slučaju rasta, a najviše šest posto u slučaju pada cijena.

Ina je danas poslijepodne na svojim mrežnim stranicama objavila da su u proteklom 15-dnevnom obračuskom razdoblju kotacije benzina na mediteranskom tržištu znatno pale, za 5,95 posto, dok su kotacije plinskih ulja porasle do 0,73 posto. Istodobno, tečaj dolara u odnosu na kunu.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...