Berba ipak odlična tamo gdje nema – peronospore

Berba grožđa dosegnula je ovoga tjedna kulminaciju na zadarskom području. Beru se introducirane sorte, ali i autohtone, urod je dobar i grožđe je uglavnom visoke kvalitete, kaže dipl. ing. agronomije Zvonimir Vlatković, poljoprovredni savjetnik u Poljoprivrednoj savjetodavnoj službi Zadarske županije.

– Vegetacija vinove loze kasnila je dva tjedna u odnosu na prošlu godinu. Kišna razdoblja utjecala su na potrebu primjene adekvatne zaštite vinove loze i oni koji su to na vrijeme obavili, imaju grožđe odlične kakvoće s dobrim šećerima. Tamo gdje je zaštita izostala, ili je zbog visokog udjela vlage nije bilo moguće primijeniti, peronospora je prouzročila štete čak i od 80 do 90 posto – kaže Vlatković.

 

Šećeri i kiseline

Što se tiče šećera i kiselina, oni su zadovoljavajući kod introduciranih sorti kao što su merlot koji je uglavnom već pobran, zatim syrah i cabernet sauvignon koji se upravo ovoga tjedna bere.

Kod introduciranih sorti raspon šećera iznosi od 19 do 22 grada, a kiselina od 6 do 6,5. Kod muškata i chardonaya šećeri su 20, a kiseline od 5,7 do 6, dok su kod autohtone sorte debit šećeri niži i iznose od 16 do 17, plavine od 17 do 18, a kiseline oko 5,5, ističe Vlatković, dodajući kako je jematva ovoga tjedna u punom jeku i glavnina grožđa bit će pobrana do nedjelje, a ostat će možda tek nešto debita da uhvati još koju jedinicu sladora.

– Berba je vrlo kvalitetna, na razini 2009. godine, možda čak i 2010. godine. Vinari koji imaju kvalitetne podrume i koji budu primjenjivali odgovarajuće mjere, imat će vrlo kvalitetno vino ove godine – mišljenja je ing. Vlatković.

Usporedo s berbom grožđa, ono se i otkupljuje, ali prema zakonskim propisima koji nalažu da se svaki promet grožđa mora pokrenuti pri Agenciji za plaćanje koja za svaku pošiljku mora izdati odgovarajuću dokumentaciju u kojoj je navedeno koja se količina i kome prodaje.

– Bez toga grožđe ne smije ići na tržište. Cijene se kreću od 6,5 do 7,5 kuna po kilogramu za visokokvalitetne sorte, odnosno od 5 do 6 kuna za ostale sorte grožđa – ističe Vlatković.

Veliki vinari također su zadovoljni ovogodišnjom berbom. Mladen Anić, vlasnik privatne vinarije “Figurica” u Smilčiću otvorene prije osam godina, ima kapacitet 40 tisuća litara vina i sorte cabernet sauvignon, syrah i domaće debit, maraština, plavina, svrdlovina, kaže kako je zadovoljan ovogodišnjom berbom, premda godina nije bila posebno naklonjena vinogradarima.

– Srednja je godina, recimo trica. Nije katastrofa, nije niti neko čudo. Solidna godina, ništa posebno. Bilo je problema puno s vlagom, bolestima. Borili smo se i uspjeli smo tricu navući, za četvorku nije. Mislim da je jednaka godina bila za bijela i crna vina – ističe Anić.

 

Bez pesticida

Šime Škaulj iz Nadina poznat je po crnim sortama grožđa, uz jednu bijelu sortu maraštinu. Ima proizvodnju do 25 tisuća litara vina iz vlastitih vinograda.

– Sve je to iz ekološke proizvodnje što znači da nije prskano niti jednim pesticidom, nije gnojeno umjetnim gnojivom. Godinu ocjenjujem jako dobrom, neki mladi vinogradi dolaze ove godine u puni rod, tako da očekujem i povećanje proizvodnje. Kao što je poznato, ja grožđe ne kupujem, ali i ne prodajem, što znači da sve što uzgojim sam i proizvedem, a od cjelokupne količine 60 posto odnosi se na vrhunska vina, a ostalo na kvalitetna – kaže poznati vinogradar i vinar Šime Škaulj.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...