Berlusconi srušio talijansku vladu!

Čelnik talijanskog desnog centra Silvio Berlusconi povukao je u subotu svoje ministre iz vladajuće koalicije time praktički oborivši vladu premijera Enrica Letta i uvodeći treće po veličini europsko gospodarstvo u kaos.

Objava koja će vjerojatno voditi ili novim izborima ili formiranju nove koalcije dolazi dan nakon što je Letta zatražio od Berlusconijeve stranke da ga podrži u glasovanju o povjerenju u parlamentu nakon tjedana napetosti.

U petak vlada nije uspjela usuglasiti se oko ključnih mjera kako bi se proračunski deficit doveo u okvire koje propisuje Europska unija dovodeći krhku koaliciju tradicionalnih protivnika s ljevice i desnice do skoro potpunog pucanja.

Napetosti između dviju strana raste već tjednima nakon mjera za izbacivanje Berlusconija iz parlamenta pošto je osuđen za poreznu prijevaru prošloga mjeseca.

‘Odluka premijera Enrica Lette da zamrzne vladine aktivnosti…je ozbiljno kršenje sporazuma na kojem je ova vlada formirana’, rekao je u priopćenju Berlusconi.

Ostavka ministara još će više odgoditi reforme u Italiji koja već dvije godine trpi recesiju, ima 2 bilijuna eura javnoga duga i nezaposlenost mladih od 40 posto.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...