Češko izaslanstvo u posjetu zadarskim srednjim školama

Pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti Ivan Šimunić sa suradnicima primio je u Domu Zadarske županije ravnatelja Srednje strukovne škole iz Brna Lubomira Štefka i ravnatelja Umjetničke škole iz Brna Petra Karasa koji u Zadru borave u sklopu posjeta Srednjoj strukovnoj školi Vice Vlatkovića, odnosno Glazbenoj školi Blagoje Bersa.

Pročelnik Ivan Šimunić goste je upoznao s posebnostima Zadarske županije te ih informirao o sustavu obrazovanja u Hrvatskoj, odnosno u našoj županiji. Posebno je istaknuo kako je najveći trošak osnivača prijevoz učenika, što primjerice u Češkoj uopće ne postoji. Kao drugi najveći izdatak izdvojio je nabavku lož ulja za grijanje zbog čega ne ostaje puno sredstava za ostale potrebe škola.

Ravnatelji škola iz Brna upoznali su nazočne sa svojim školama, koje su među najboljim srednjim školama u Južnomoravskoj regiji i koje su, kako su kazali, spremne na suradnju s istorodnim školama u Zadru.

Ravnatelj strukovne škole iz Brna Lubomir Štefka, koju pohađa 1300 učenika i koja uz srednjoškolsko obrazovanje osigurava obrazovanje odraslih i njihovu prekvalifikaciju, iskazao je oduševljenje viđenim u strukovnoj školi Vice Vlatkovića te je već dogovorena suradnja u razmjeni učenika i profesora.

Umjetnička škola iz Brna, koju pohađa 870 učenika i koja ima 4 smjera-glazbeni, plesni, literarni i likovni, također je spremna na suradnju s Glazbenom školom Blagoje Bersa u Zadru, a koja počinje već večeras koncertom u toj školi, naglasio je ravnatelj te škole Petr Karas. Sastanku u Zadarskoj županiji nazočili su i ravnatelji zadarskih škola Tihomir Tomčić i Branka Višić Karavida.

Spomenuti koncert orkestra cimbala održat će se večeras u 19.30 sati u koncertnoj dvorani Glazbene škole Blagoje Bersa. Ulaz je slobodan.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...