Cijene roaminga znatno smanjene

Danom pristupanja Hrvatske Europskoj uniji 1. srpnja ove godine počela je direktna primjena uredbe o roamingu u javnim pokretnim komunikacijskim mrežama, a cijene korištenja elektroničkih komunikacijskih usluga u inozemstvu, kad je korisnik izvan Republike Hrvatske, znatno su smanjenje i u potpunosti regulirane uredbom.

Ističu to iz Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture reagirajući na, kako navode, netočne informacija u pojedinim medijima o tome da cijene međunarodnim roaming uslugama nisu znatno pale nakon ulaska Hrvatske u EU.

Iz resornog ministarstva pritom upozoravaju kako se roaming usluge identificiraju s klasičnim međunarodnim pozivima, iako nije riječ o istoj stvari niti im se cijena formira na isti način. Navode kako se zamjenom pojmova obmanjuju građani, a potrošače navodi na neosnovane tužbe.

Pojašnjavaju kako je međunarodni roaming usluga koja omogućuje korištenje mobilnog telefona u inozemstvu, kada je korisnik izvan mreže u kojoj je pretplatnik, dakle izvan Republike Hrvatske.

Upućuju korisnike kako njihov operator ima sporazume o roamingu sa stranim operatorima, što korisniku pruža mogućnost korištenja mreža tih operatora ostvarivanjem odlaznih i dolaznih poziva, slanja i primanja SMS-ova, kao i neke druge mobilne usluge (primjerice pristup glasovnoj pošti i nadoplata računa na pre-paid telefonima) na isti način kao i kod vaših domicilnih operatora. Raspoložive usluge razlikuju se od operatora do operatora, ovisno o njihovim međusobnim ugovorima.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...