Dijan: “Lijepo je vratiti se doma”

Osam godina nakon što je iz matičnog kluba otišao put Ljubljane (Olimpija), Toni Dijan vratio se u Zadar. Svega nekoliko dana nakon što je Francuska s njegovim imenjakom Parkerom, baš u Ljubljani, osvojila naslov prvaka Europe. Taj se Parker, 2000. godine u Jazinama, Dijanu i društvu ispriječio na putu do naslova juniorskog prvaka starog kontinenta. Tony je bio MVP, a Toni također jedan od najboljih igrača prvenstva s 11 poena, 5,6 skokova i jednom asistencijom po susretu. Ljubljanu, dakako, posebno pamti zbog 2003., koja je do danas ostala jedina godina u kojoj je hrvatski klub osvojio regionalnu ligu. Sa Zadrom je te sezone osvojio i Kup Krešimira Ćosića, a dvostruku krunu ponovio je 2005., kada se u Jazinama slavio kup pa prvenstvo.

– Najdraže mi je sjećanje na Goodyear ligu, jer smo bili vrhunska klapa, ali najviše emocija je ipak probudilo osvojeno prvenstvo nakon 19 godina – prisjeća se Dijan svojih i zadarskih zlatnih dana.

 

Obostrano zadovoljstvo

Danas je situacija bitno drugačija.

– Istina, međutim, ovoj momčadi je dužnost da se bori maksimalno na svakoj utakmici pa ćemo vidjeti što će nam to donijeti.

 

Kako je došlo do povratka u staro jato?

– Bili smo u kontaktu posljednjih petnaest dana i sada smo se dogovorili te na obostrano zadovoljstvo realizirali moj povratak u Zadar. Drago mi je. Zadar je moj klub i lijepo se vratiti doma.

 

Dijan iz prošle sezone ne nosi lijepe uspomene s Višnjika. Tada je, kao i njegovi današnji suigrači Josip Sobin i Filip Kraljević, bio član Splita, koji je izgubio odlučujuću utakmicu za ostanak u ABA ligi.

– U Splitu sam proveo dvije odlične godine, ali na kraju je situacija postala preteška. Sve je otišlo u neželjenom smjeru. Dok je bilo rezultata, atmosfera je bila odlična, ali kad smo ispali iz ABA lige, bilo je teško igrati dalje bez novaca i rezultatskom imperativa. Završilo je ružno za tako veliki klub. Nadam se da će se izvući iz problema.

 

Nema alibija

Svi se nadaju i da će se Zadar izvući iz problema. Glavni rezultatski cilj ove sezone opet je ostanak u ABA ligi.

– Prvi treninzi su pokazali da je momčad dosta talentirana. No teško je sada davati neke velike najave, pošto smo se kasno skupili. Trebat će nam neko vrijeme da se uigramo, međutim, trudit ćemo se da igramo što bolje i ostvarimo što bolje rezultate. Moramo ići iz utakmice u utakmicu i nastojati podizati razinu naše igre pa ćemo vidjeti dokle će nas to dovesti.

 

U kakvom se stanju Dijan priključio momčadi?

– Radio sam individualno i trenirao s Jazinama. Zahvalio bih treneru Tihi Bujanu, predsjedniku Danu Marinoviću i pomoćnom treneru Mariju Jeličiću, koji su mi to omogućili. Došao sam tu u optimalnom stanju. Trebat će mi neko vrijeme da pohvatam konce igre i sve će biti u redu.

 

Olakotna okolnost je što većinu suigrača, kao i trenera Vlašića, s kojim je surađivao u Zadru i Širokom, već dobro poznaje.

– Mislim da neće proći puno vremena dok uđem u sustav i postanem ravnopravan član momčadi.

 

Za tjedan dana na rasporedu je prvo kolo ABA lige protiv Szolnoki Olaja.

– Malo je vremena, ali to je jako važna utakmica i nema alibija. Moramo u što boljem stanju dočekati Mađare i dati sve od sebe da pobijedimo – za kraj će 30-godišnji Zadranin.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...