Drago Čulina ponovo komentira nogometne utakmice

Drago Čulina, legenda zadarskog novinarstva se nakon kratkog izleta u politiku vraća onome što najbolje radi, a to je novinarstvo. Nekadašnji direktor Radiotelevizijskog centra Zadar, poznat po svojim reportažama i komentarima utakmica, iako u mirovini, od listopada opet komentira utakmice HNL-a, a bude li potrebe i košarkaške utakmice. Iz mirovine (u koju zapravo nije nikad ni otišao) se vratio na poziv direktora Tonija Pajkina koji je u novoj jesenskoj shemi Radiju Zadar odlučio vratiti ljudsko lice, lice malog čovjeka, a taj čovjek se po njegovom mišljenju najbolje očituje u osobi Drage Čuline.

– Počašćen sam ponudom Tonija Pajkina i Edija Škovrlja na koju sam pristao jedino pod uvjetom da radim besplatno i da nikome ne uzimam posao, rekao nam je Drago.

Jedan od razloga zbog čega se pristao vratiti na radio je i zato što mu se ne sviđa kako danas rade komentatori:

– Kad gledam utakmicu zanima me atmosfera na terenu, publika, lopta koja udara o pod. Ako komentator ne prestaje pričati, on gledatelju uništava utakmicu. Najsretniji sam kad utakmice naše reprezentacije prenose strani novinari, osobito Nijemci jer za razliku od naših oni nemaju potrebu cijelo vrijeme pričati.

Profesoru njemačkog i francuskog jezika koji je veći dio karijere proveo radeći za neke od najpoznatijih europskih televizijskih kuća najviše smeta kad komentatori ne izgovaraju pravilno imena igrača.

– Nađu neke podatke o nekom igraču na internetu koje čitaju s takvim samopouzdanjem kao da su pratili njegovu karijeru od najranijeg djetinjstva, a cijelo vrijeme im krivo govore ime. To je da čovjek ne povjeruje.

Pitamo Dragu gleda li onda uopće televizijske prijenose utakmica?

– Sretan sam ako imam dobrog radijskog reportera pa gledam sliku na televiziji, uz ton s radija. A ponekad mi nije potrebna ni slika. Hrvatska nema više dobrih komentatora kao što su bili Boris Mutić, Mladen Delić. Poštujem ja ove nove dečke, oni zarađuju za svoj kruh, ali daleko je to od kalibra komentatora koje je Hrvatska imala.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...