Državna revizija zabranila je Gradu sufinanciranje obnove fasada

Tipična hrvatska priča je i ona o zadarskim zgradama starijeg datuma na Poluotoku čije fasade ne samo što su trn u oku već i opasno prijete urušavanjem.

A da su opasnost za prolaznike u to smo se uvjerili još prije nekoliko godina kada je cigla s krova stare zgrade usred ljeta po, naravno, lijepom vremenu pala djevojčici na glavu. Srećom, prošla je tek s lakšim ozljedama. Drugi primjer dogodio se, također prije nekoliko godina kada se komad betona iz zgrade koja je nesumnjivo jedna od najopasnijih na Poluotoku, a nalazi se u dvorištu odnosno prolazu iza zgrade na adresi Zore dalmatinske i poznate »Tankerske«, pala na ruku jednoj stanarki dok je stavljala sušiti rublje. O opasnosti za djecu koja su se znala igrati u tom dvorištu ne treba ni govoriti pa su se nakon tog incidenta gradski oci »dosjetili jadu« i ruševinu zaštitili željeznom ogradom.

No, Grad je sa svoje strane pokušavao činiti što je mogao, kako pojašnjava i glasnogovornica Ivana Dadić, te je, iako su stanari vlasnici zgrada i dužni su plaćati pričuvu te tako održavati i uređivati svoje zgrade, dijelom financirao obnovu opasnih pročelja.

– Zakon je tu posve jasan. Državna je revizija zabranila Gradu da sufinancira obnovu takvih zgrada jer su stanari vlasnici i oni su to dužni činiti iz svojih pričuva. Grad nema nikakvih ovlasti – rekla je Ivana Dadić.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...