EU želi potpuno ukinuti roaming troškove!

Europska komisija bi ovaj tjedan trebala predstaviti nova zakonska rješenja za nastavak pritiska na mobilne operatere, ili bolje rečeno – “besmisleno visoke troškove” koje računaju kada su korisnici mreža u inozemstvu (roaming).

Puni detalji bi trebali postati poznati tijekom današnjeg dana, kada će Neelie Kroes, potpredsjednica Komisije najaviti nove pravilnike vezane za troškove. Ono što je poznato jest da će zapravo mobilnim operaterima biti pružene dvije opcije – ili će raditi na principu rezanja troškova na samo trećinu postojećih, ili potpuno odustati od troškova uz to da korisnici samostalno budu u mogućnosti birati mreže koje će koristiti u inozemstvu, što bi pak moglo ugroziti neka partnerstva.

Jedan izvor je za The Telegraph izjavio kako se operateri žale o prekompliciranim propisima te da je ovo njihova šansa za dokazivanje. “Obećavamo kako ćemo ih pustiti na miru ako se riješe ovakvih troškova”, dodao je izvor iz Bruxellesa. Službenici ne očekuju kako će operateri odmah popustiti s nečim što im čini kakvih 10% ukupnih prihoda (i još višeg postotka profita), no plan je dugoročan – do 2016. ovakve stvari bi trebale biti prošlost.

Kroes je dodala kako smatra da su potrebni poslovni modeli koji nisu utemeljeni na pljačkanju iz prošlosti, već oni modeli koji koriste sve digitalne potencijale. “Prihodi (operatera) ne trebaju dolaziti od nečuvenih marži na roamingu, već novih inovativnih usluga koje će ljudi htjeti plaćati. Riječ je o poštenju. Europljani su umorni od precijenjenih roaming cijena – moj prijedlog je ukinuti takvo što, s time da mobilni paket usluga vrijedi u cijeloj EU, bez ikakvih dodatnih troškova”, rekla je Neelie Kroes.

Potpredsjednica Komisije se osvrnula i na to da EU kaska za Japanom, Južnom Korejom i SAD-om kada su neki temelji u pitanju – po njenom mišljenju novi zakoni bi mogli ohrabriti spajanje više telekoma kako bi se stvorili pan-EU pružatelji mobilnih usluga, koji će zajedničkim snagama investirati u moderne infrastrukture.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...