Gastro tradicija povezala mlade iz tri zemlje

Uspješno je završen projekt “GASTRO RURAL ART” kojeg je provela Lokalna akcijska grupa LAURA. Riječ je o projektu iz programa Mladi na djelu – Razmjena mladih – koji se financirao od strane Europske unije odnosno Agencije za mobilnost i programe EU.

Na projektu je sudjelovalo 18 mladih kreativnih, amaterskih kuhara iz tri zemlje: Slovenije, Češke i Hrvatske koji su svojim kulinarskim i inovativnim sposobnostima stvorili jedan gastronomski doživljaj te valorizirali svoju kulturnu, tradicijsku i gastronomsku baštinu. Glavni cilj ovog projekta je bio povezati mlade ljude koji će svojom kreativnošću i kulinarskim sposobnostima doprinijeti promicanju i međusobnom upoznavanju tradicionalne, kulturne i gastronomske baštine. Jedan od osnovnih motiva stvaranja ovog projekta je bila želja da se upoznaju kulinarske i kulturne vrijednosti tuđe sredine, te da se na taj način sudionici približe i razviju zajedničke interese koji će pridonijeti očuvanju kulinarske tradicije i kulturne vrijednosti.

Većina aktivnosti se provodila u Srednjoj kuharskoj školi Biograd na Moru u razdoblju od 22.-29. rujna 2013. Godine. Tijekom osmodnevne razmjene mladi su održali prezentacije o svojoj kulturi, tradicionalnim jelovnicima te upoznali znamenitosti, kulturnu baštinu i tradiciju grada Biograda na Moru te sudjelovati u raznim aktivnostima i kulinarskim radionicama. Sudionici su na temelju svojih pripremljenih tradicionalnih jelovnika izdali zbirku recepata “Gastro Rural Art” koja će, osim svih pripremljenih tradicionalnih recepata, predstaviti program “Mladi na djelu”.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...