Građani u bankama drže 160 milijardi kuna

U srpnju su ukupni depoziti poslovnih banaka (štedni i oročeni kunski i devizni depoziti te depozitni novac) zabilježili vrlo blagi rast u odnosu na lipanj. Ukupni su depoziti iznosili 229,6 mlrd. kuna, što je za 1,2 mlrd. kuna (0,5%) više nego na kraju lipnja. Pri tome je pad depozitnog novca nadoknađen rastom štednih i oročenih kunskih i deviznih depozita.

Štedni i oročeni kunski i devizni depoziti na kraju su srpnja iznosili 192 mlrd. kuna, što je za gotovo dvije milijarde kuna više nego na kraju lipnja, čemu je pridonijelo gotovo u potpunosti povećanje deviznih depozita za 1,9 mlrd. kuna mjesečno. Na godišnjoj razini nastavlja se usporavanje rasta ukupnih štednih i oročenih depozita koji su porasli za 1,5 mlrd. kuna ili 0,8% godišnje.
U odnosu na kraj prošle godine ukupni su depoziti porasli za 1,2 mlrd. kuna (0,5%). Pri tome su štedni i oročeni kunski i devizni depoziti uslijed smanjenja tijekom razdoblja od ožujka do svibnja zabilježili pad od 2,1 mlrd. kuna (1,4%), dok je depozitni novac zahvaljujući rastu u svibnju i lipnju porastao za 2,4 mlrd. kuna (6,8%) na 37,6 mlrd. kuna.
Promatrajući prema sektorima štedni i oročeni depoziti stanovništva zabilježili su blagi rast u odnosu a kraj prošle godine (za 234,1 mil. kuna ili 0,1%) te su na kraju srpnja iznosili 159,9 mlrd. kuna.
Depoziti nefinancijskih trgovačkih društava ostvarili su pad u odnosu na kraj prošle godine za 179,2 mil. kuna na 24,3 mlrd. kuna. Međutim, u odnosu na lipanj depoziti nefinancijskih poduzeća porasli su za 1,6 mlrd. kuna.
Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...