HGSS tijekom noći spasio dva promrzla penjača

Rano jutros završena je akcija spašavanja dvojice francuskih penjača koji su zbog nedostatka rasvjete ostali zarobljeni u stijeni Anića kuk u Nacionalnom parku Paklenica. Osim što nisu imali rasvjetu, penjači nisu bili ni adekvatno obučeni pa su do dolaska pomoći bili prilično promrzli.

– Sinoć u 20.26 sati zaprimljena dojava o dvoje francuskih alpinista u dobi od 35 i 34 godine koji su zbog nedostatka svjetla ostali u stijeni Anića Kuka u smjeru Forma Viva. Spašavatelji su ubrzo stupili u kontakt s penjačima i zaputili se u podnožje stijene kako bi ih mogli locirati. Oni su ubrzo uočeni pri samom vrhu smjera pa su se spašavatelji uputili na vrh stijene i nakon kraćeg vremena spustili su se do naveze, osigurali im rasvjetu te pripremili siguran izlaz iz smjera uz pomoć fiksiranih užeta, kažu iz HGSS-a.

Kako su penjači bili prilično promrzli, HGSS-ovci su im dali prikladnu odjeću i vodu te su nakon kraćeg odmora zajedno krenuli prema podnožju stijene, a potom do parkirališta u Velikoj Paklenici.

Akcija, u kojoj su sudjelovala tri člana HGSS Zadar te jedan iz HGSS Rijeka završila je jutros u 3.27 sati.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...