Hrana koju biste s godinama trebali početi izbjegavati

S godinama određene namirnice počinju sve štetnije djelovati na organizam, a ako se bližite pedesetoj ili ste pak već prešli taj dobni prag, svakako biste trebali izbjegavati hranu koja prijeti čepljenjem arterija, povišenjem krvnoga tlaka ili pak uzrokuje probleme sa snom.

 

Konzumirajte manje soli

Prevelika količina soli u prehrani negativno utječe na krvni tlak. Naime, sol navodi tijelo da zadržava vodu, a dodatne količine viškova vode u tijelu povisuje krvni tlak. A što je veći krvni tlak to je i veći pritisak na srce, bubrege, arterije i mozak. Visoki krvni tlak može dovesti do srčanog udara, moždanog udara i bolesti bubrega. Količina soli koju konzumirate ima jednak učinak na vaš krvni tlak.

Iako za neke namirnice, poput čipsa, znate da sadrže velike količine soli, u nekim namirnicama sol je sakrivena, poput obrađeno meso, sirevi, smrznuta hrana, pizza, pa čak i žitarice za doručak, piše Huffington Post.

 

Izbjegavajte slaninu

Čak jedna od tri osobe u SAD-u pati od artritisa ili srodne kronične bolesti zglobova, a postoje određen namirnice koje će samo pogoršati taj problem. Znanstvenici su otkrili kako COX-2 enzim su aktivniji i uzrokuju probleme sa zglobovima kada konzumirate više omega-6 masnih kiselina od omega-3 masnih kiselina. Prema Arthritis Foundationu na vrhu popisa hrane koju treba izbjegavati je slanina te meso, žumanjci, kukuruz, suncokret, sjemenke soje, margarin i više-manje sve što je pečeno.

 

Treća čaša vina

Brojne studije pokazuju kako je umjerena količina vina zapravo dobra za zdravlje, no problem je u određivanju tog ‘umjerenog’, a polovica boce vina svake večeri sigurno nije umjerena doza. Prema podacima National Institutes of Healtha, mala do umjerena količina alkohola znači pijenje dvije do sedam čaša vina na tjedan. Valja imati na umu kako pretjerano ispijanje alkohola može naštetiti bubrezima i jetri, a bolesti srca su vodeći uzrok smrti kod velikog broja ljudi koji pretjerano piju alkohol.

 

Tamna strana šećera

Većina ljudi šećer izbjegava kako se ne bi udebljali. No, to je samo dio priče o šećeru. Znanstvenici su otkrili kako pretjerana količina šećera može postarjeti tijelo i organizam na nekoliko načina. Kada konzumirate šećer, u bilo kojem obliku, vaše tijelo taj šećer pretvara u glukozu. S visokim razinama glukoze u krvi povezan je dijabetes. Iz klinike Mayo poručuju kako je i dijabetes opasa i sam po sebi, no također može dovesti do zdravstvenih problema kao što su kardiovaskularne bolesti, oštećenje bubrega ili živčanog sustava. Dijabetičari također mogu imati problema sa kožom, ustima i kostima, što čini da izgledate i osjećate se starijima.

 

Gazirana bezalkoholna pića

American Diabetes Association preporučuje smanjenje konzumaciju slatkih pića koja sadrže šećer kako bi se umanjio rizik od dijabetesa. Prosječna konzerva zašećerenog gaziranog bezalkoholnog pića sadržava oko 150 kalorija i 40 grama ugljikohidrata, što čini jednak iznos ugljikohidrata koji sadrži deset žlica šećera. Energetska pića imaju vrlo sličan sastav, a ako se već odlučite popiti ga, barem pogledajte na etiketi koliko ugljikohidrata sadrži.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...