HRT, teleoperateri, banke i komunalci zasuli građane tisućama ovrha

Besparica, nezaposlenost, teške financijske prilike, nemogućnost pronalaženja novog zaposlenja… samo su neki od razloga zbog kojih građani nisu u mogućnosti platiti svoja dugovanja, a dug se ne oprašta.

Općinski sud u Đakovu ove je godine, potvrdio je predsjednik Stanko Kuburić, zaprimio čak 1.248 ovršnih prijedloga.

Ovrha “sjeda” na plaće, nekretnine, motorna vozila…, a šalju ih Hrvatske vode, komunalna poduzeća, Hrvatska radiotelevizija, teleoperateri, banke… Od spomenutog broja ovršnih prijedloga koje je zaprimio đakovački sud, 38 je svoju naplatu zatražilo “sjedanjem” na motorna vozila, a najviše, očekivano, 843 su novčane tražbine. 120 ovršnih prijedloga odnosi se na nekretnine. Tko ima plati, a takvi su rijetki.

Đakovački odvjetnik Josip Šimić kaže da su se vremena promijenila, a stvari u postupku preokrenule.

 

‘Ovrha je teža i gora od parnice’

“Najprije je potrebno utvrditi postojanje obveze. Primjerice ja tvrdim da ste mi dužni 5.000 eura, da bi to dokazao moram pokrenuti parnični postupak, odnosno ishoditi sudsku presudu, tj. odluku i ona mora postati pravomoćna. Postoji takozvani paricijski rok od 15 dana, unutar kojeg stranka može dragovoljno izvršiti svoju presudu. Međutim, to rijetko tko, čak bih rekao nitko, ne napravi. Na temelju te presude gdje je utvrđena obveza i nije sporno je li netko dužan ili nije, ide ovrha. Za nas odvjetnike nekad je to bilo samo tehničko pitanje na koji se način naplatiti. Sad se sve promijenilo”, ovrha je teža i gora od parnice”, pojašnjava proces za Glas Slavonije odvjetnik Šimić.

Odvjetnik kaže da bi većina dužnika platila, ali nema odakle.

 

Čeka se novi zakon

“Nekad je dobivanje sudske presude bilo najteže, a sve drugo tehničko pitanje. Sada je obrnuto. Zašto? Zato što onaj tko je dužan, pod broj jedan to zna i prije pokretanja parnice sve skida sa sebe. Unutar svega toga bijeda je dala svoj učinak. Većina bi platila da ima odakle. Postoji i veći broj onih koji odlaze kod odvjetnika i tako zakompliciraju stvari da se teško raspetljaju. Dođe li novi zakon, koji će, kako čujem, stupiti na snagu, da jedina nekretnina ne može biti predmet ovrhe, nema naplate. Uz dužno uvažavanje jada i bijede”, kaže Šimić.


Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube. Preuzmite naše aplikacije za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...