Izložba „Zahvalimo njoj“ Ivana Meštrovića

U utorak, 17, rujna 2013. godine u Zadru će biti otvorena izložba djela Ivana Meštrovića. Nakon 35 godina Zadrani će imati priliku uživati u djelima jednog od najznačajnijih hrvatskih umjetnika, a sve u povodu 130 godina od rođenja Ivana Meštrovića. Rođen je 1883 u Vrpolju, Slavonija, a umro 1962. godine u South Bendu, Indiana, SAD, pokopan u obiteljskoj grobnici u Otavicama. Muzeji Ivana Meštrovića obilježavaju godišnjicu njegova rođenja izložbom ZAHVALIMO NJOJ …, koja je tijekom ljeta postavljena u njegovu rodnom mjestu Vrpolju, u Spomen-galeriji Ivana Meštrovića, u prostoru u kojem već četrdesetak godina postoji stalni postav Meštrovićevih djela. Nakon izlaganja u Spomen-galeriji u suradnji s Galerijom umjetnina izložba će do 1. prosinca biti postavljena u Gradskoj loži u Zadru. U okviru izložbe na Narodni trg u Zadru bit će postavljena Meštrovićeva Povijest Hrvata (Zagreb, 1932.).

Kako je istaknuto na konferenciji za novinare koja je održana u Muzeju grada, U Vrpolju se obilježava početak Meštrovićeva života, a u Zadru njegovo umjetničko rođenje, koje se dogodilo objavom članaka o dječaku umjetniku Ivanu Meštroviću Gabriloviću, u Narodnom listu u Zadru 1899. godine. Obilježavanje obljetnice rođenja naglašava se izborom teme majka i majčinstvo, koju je Ivan Meštrović obrađivao tijekom cijeloga stvaralačkog vijeka. Izložba je naslovljena Zahvalimo Njoj … (prema Meštrovićevoj poslanici u povodu svečane posvete Memorijalne crkve kralja Zvonimira, Crkve Naše Gospe u Biskupiji kod Knina 1938. godine). Izložit će se 21 skulptura i reljef u drvu, gipsu, bronci i mramoru te 13 crteža i litografija. Ivan Meštrović realizirao je izabrana djela u razdoblju od 1905. do 1947. godine. Stilsko-oblikovnim značajkama ona predstavljaju različite Meštrovićeve faze te dočaravaju Meštrovićeve iznimne kreativne dosege o navedenoj temi. S njima Ivan Meštrović progovara o osobnom doživljaju majke kroz različite interpretativne poruke senzualnosti, majčinske ljubavi i patnje, iskonskog izvora života i personificirane uloge majke. U takva promišljanja uklapa svoje duhovno sazrijevanje koje interpretira u oblikovanju religijskih tema rođenja i smrti Isusove. Izložena djela pripadaju fundusima Atelijera Meštrović u Zagrebu, Galerije Meštrović u Splitu, Spomen-galerije Ivana Meštrovića u Vrpolju, Gradskog muzeja Drniš u Drnišu i Gliptoteke HAZU u Zagrebu. Tijekom trajanja izložbe održat će se nekoliko programa. Za škole i vrtiće organizirat će se radionice i vodstva kroz izložbu u korelaciji s nastavnim gradivom, održat će se predavanja koja će sagledati Meštrovića kao izuzetnog umjetnika s različitih aspekata: s gledišta političke misli i djelovanja Ivana Meštrovića, ali i šire, s motrišta teme majke / majčinstva kroz književno povijesnu imagologiju. Priredit će se i suvremeni balet u korelaciji s temom i morfologijom Meštrovićevih skulptura. Također, organizirat će se Izložba u izložbi, jednodnevna izložba radova Ivana Meštrovića u vlasništvu građana Zadra. Stoga se pozivaju građani Zadra koji posjeduju neki rad Ivana Meštrovića da ga donesu u Gradsku ložu u kojoj će se, ukoliko bude odaziva, prirediti jednodnevna izložba radova. Izložbu „Zahvalimo njoj“ danas su svojim dolaskom na konferenciju za novinare podržali župan Zadarske županije Stipe Zrilić i gradonačelnik Grada Zadra Božidar Kalmeta, a nazočni su bili i ravnateljica Narodnog muzeja Zadar Renata Peroš, Andro Krstulović Opara ravnatelj Muzeja Ivana Meštrovića, i mr. sc. Ljubica Srhoj-Čerina, viša kustosica voditeljica Galerije umjetnina NMZ u Zadru.

„Svatko tko poznaje Meštrovićev opus makar i malo, zna koliko je tema žene i majke nazočna u njegovim radovima. Stoga mislim da je naslov izložbe «Zahvalimo njoj» više no znakovit. Dodatnu simboliku možda možemo potražiti i u igri sudbine koja je htjela da veliki umjetnik dođe na svijet baš na blagdan Velike Gospe, majke koju čovječanstvo piše velikim M.“- rekao je uz ostalo župan i zahvalio djelatnicima Narodnog muzeja na velikom trudu oko organizacije ove značajne izložbe.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...