Jadran među pet najboljih lokacija za pijavice na svijetu

Krajem kolovoza zapadna obala Istre i dubrovačko područje su doživjeli pravi “nalet” pijavica. Ništa neobično budući da je Jadransko more kao dio Mediterana , prema ICWR-u, jedna od pet lokacija, na svijetu na kojima se najčešće formiraju pijavice, prenosi Crometeo.

Međunarodni centar za istraživanje pijavica (ICWR – International Center For Waterspout Research) je osnovan 2008. godine kao nezavisna nevladina organizacija. Njegovi članovi su osobe i organizacije iz čitavog svijeta koje su zainteresirane za proučavanje pijavica. Centar je nastao iz foruma za istraživače i meteorologe.

ICWR je objavio i zanimljivu galeriju sa 10 najljepših slika pijavica u 2012. godini. Među tih 10 slika su i dvije sa Jadrana, a prošle godine smo ih već objavljivali na portalu.

Direktor ICWR-a, Wade Szilagy, u razgovoru je za američki meteorološki portal weather.com istaknuo pet glavnih svjetskih lokacija za pojavu pijavica. On proučava i promatra pijavice 19 godina i smatra se ekspertom za njih. Istaknuo da je popularnost društvenih mreža omogućuje istraživačima bolje dokumentiranje i proučavanje pijavica. Najčešće se uočavaju i snimaju uz obalu u blizini većih gradova i mjesta, gdje je zbog velikog broja ljudi najveća vjerojatnost da će pijavica biti uočena i fotografirana odnosno snimljena.

Najviše izvještaja tj. viđenih i snimljenih pijavica dolazi s područja otočja Florida Keys, koje se nalazi na samom jugu Floride i dijeli Meksički zaljev od Atlantskog oceana. Riječ je o popularnom turističkom odredištu, tako da je malo vjerojatno da pijavica na tom području neće biti dokumentirana.

Druga lokacija su Velika jezera na granici SAD-a i Kanade. Sezona pijavica počinje u srpnju, a najviše ih se formira u kolovozu i rujnu. Tijekom jeseni 2006. u tjedan dana je na Velikim jezerima zabilježeno 66 pijavica. Ponekad se pijavice javljaju i u zimskim mjesecima, ali ih se rijetko viđa i dokumentira budući da ih obično prate i snježne oborine i jaki vjetrovi koji pušu na jezerima.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...