Kalmeta: “Foša u mraku do boljeg rješenja”

Grad Zadar prihvatio je mišljenje i preporuke povjerenstva za utvrđivanje uzroka kvara na dekorativnoj rasvjeti u gradskoj lučici Foša. Za sada neće biti popravaka, već će se zatražiti trajno i cjelovito rješenje rasvjete u Foši – ustvrdio je gradonačelnik Božidar Kalmeta u petak, kada je obznanjeno izvješće povjerenstva o uzrocima kvara podne rasvjete u Foši, zbog kojega je 26. srpnja Zadranka Maja Berber doživjela strujni udar, dok je njezin pas od udara struje uginuo.

Podna dekorativna rasvjeta u Foši od toga je dana ugašena, a s obzirom na stav gradonačelnika Kalmete da se rasvjeta neće popravljati “već će se tražiti cjelovito rješenje”, pitanje je kada će Foša opet imati dekorativnu rasvjetu. Prema izvješću povjerenstva, uzrok kvara na podnoj rasvjeti je “neadekvatan izbor rasvjetnih armatura”.

– Iako je postojao kvar (opasan napon na kućištima svjetiljki), zaštita automatskim isklapanjem napona napajanja se nije mogla izvršiti. Uzročnik niza kvarova vidimo u neadekvatnom izboru rasvjetnih armatura. Odabrana rasvjetna armatura je aluminijska, vodiči bakreni, a okoliš u kojem se nalaze je otopina soli. To je dovoljno da ubrza starenje rasvjetnih armatura, omogući prodor vlage i početak oksidacije spojnih mjesta i kabelskih veza između rasvjetnih armatura – stoji, između ostalog, u izvješću povjerenstva u kojem su bili Srećko Stavnicki, Marko Rakvin i Nikola Štokov.

– Naša je preporuka ne uključivati javnu rasvjetu u Foši do pronalaska trajnog i cjelovitog rješenja, te o svemu upoznati projektanta energetskog razvoda i projektanta svjetlotehnike kako bi oni predložili daljnje mjere – navedeno je u izvješću povjerenstva.

Gradonačelnik Kalmeta u petak je kazao da će Grad Zadar u cijelosti provesti preporuke povjerenstva.

– Prema dobivenom mišljenju, očigledno je da postojeći sustav nije adekvatan prostoru i okolišu na koji je instaliran, najviše zbog utjecaja mora. Sustav je izrađen prije pet godina po rješenjima tvrtke “Lipa promet” iz Zagreba, koji je generalni zastupnik renomirane tvrtke za rasvjetu Philips – rekao je Kalmeta.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...