Koje su koristi od sunčanja

Danski znanstvenici proučili su podatke više od 4 milijuna osoba i utvrdili da su muškarci i žene s manje invazivnim nemelanomskim rakom kože imali gotovo dvostruko manji rizik od prijevremene smrti od onih koji nisu imali tu bolest.

Osobe s rakom kože također su imale smanjeni rizik od srčanog udara i loma kuka, navodi se u rezultatima istraživanja objavljenima u časopisu International Journal of Epidemiology.

Autori istraživanja iz sveučilišne bolnice u Kopenhagenu kazali su kako u raspravama o pozitivnim i negativnim učincima izlaganja suncu pretežu oni negativni, no da znanstveni dokazi u tom smislu nisu jednoznačni.

Njihovo istraživanje obuhvatilo je 4,4 milijuna Danaca starijih od 40 godina u razdoblju od 23 godine, uključujući 130000 s nemelanomskim rakom kože, 22000 s melanomom, 330000 sa srčanim udarom, 130000 s prijelomom kuka i 1,6 milijuna umrlih.

Rezultati pokazuju da osobe s nemelanomskim rakom kože imaju 4% manji rizik od srčanog udara u usporedbi s osobama koje nemaju rak kože.

Također imaju 48% niži rizik od prijevremene smrti od bilo kojeg drugug uzroka. Rizik prijeloma kuka kod osoba mlađih od 90 također je smanjen. Rezultati su manje pozitivni u slučaju melanoma.

“Naše istraživanje pokazuje da je dijagnoza raka kože povezana s manje srčanih udara, loma kuka kod osoba mlađih od 90 godina i manje prijevremenih smrti od bilo kojeg uzroka u usporedbi s općom populacijom”, kazali su istraživači.

Razlog nije jasan, ali znanstvenici vjeruju da se možda radi o koristima od vitamina D. Istraživanje je pokazalo da sunčanje može čak i povećati preživljavanje od melanoma jer se čini da sunčanjem tumor postaje manje invazivan.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...