Međunarodna obuka speleo-spasilaca

Od 14. do 22. rujna u Starigradu Paklenici se održavju dva međunarodna tečaja za instruktore speleo-spašavanja.

Tijekom osmodnevnog treninga polaznici će nakon 80 sati teorijske nastave, demonstracija i vježbi u manjim speleološkim objektima, sudjelovati u završnoj vježbi speleospašavanja. Cilj obuke je povećati uspješnost spasilačkih akcija i prevenirati nesreće u spiljskim objektima. Sve aktivnosti se izvode na stijenama u Parku prirode Velebit te u manjim spiljama.

Na DPPI tečaju sudjeluje 20 polaznika iz Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Srbije, Rumunjske, Bugarske, Albanije, Makedonije i Turske. Sudionici na tom tečaju uvježbavat će osnovne tehnike za izvođenja manevara pri speleo-spašavanju te će biti upoznati sa svim aspektima i organizacijom takvih akcija.

Na CRT tečaju za instruktore prijavljeno je 15 kandidata iz Slovenije, Hrvatske i Mađarske. Obuka instruktorskih kandidata sastojat će se od uvježbavanja osnovnih i naprednih tehnika i manevara pri speleospašavanju, planiranja postavljanja linije za izvlačenje nosila, procijene potrebne opreme i spašavatelja te praktičnog uvježbavanja njihovog vođenja.

Tečaj će voditi dva instruktora iz francuske Speleo Secours Francaise, te po petoro iz HGSS-a i i Jamarske reševalne službe Slovenije. Radit će se tri dana na stijeni, potom dva dana u manjim jamama u okolici Kite Gačešine na Crnopcu, a zatim i završna vježba koja će se ovisno u vremenskim uvjetima održati u Klementini 1, ponoru Pepelarici ili Kiti Gačešinoj.

Oba tečaja organizira Hrvatska gorska služba spašavanja, a dijelom je financira i Uprava za civilnu zaštitu i spašavanje Republike Slovenije u suradnji s hrvatskim DUZS-om, te uz pomoć novca iz projekta EU Proteus.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...