Milinković: “Nismo se dogovorili oko cijene”

Nikša Milinković, sin vlasnice parcele u Diklu preko koje je vodio put do tzv. Galićevih zgrada, prekinuo je pregovore s gradonačelnikom Božidarom Kalmetom i njegovim suradnicima, nakon što se nisu uspjeli dogovoriti oko cijene parcele koju je Grad Zadar želio otkupiti i na taj način riješiti spor oko puta, potvrdio nam je Milinković osobno.

[pullquote align=”right”]Stanari Galićevih zgrada i dalje se služe privremenim putem preko privatne parcele koju je Grad unajmio za tu svrhu. Najam je već davno istekao, još u svibnju, pa nije jasno je li u međuvremenu produžen ili će se privatna parcela vratiti u prvobitno stanje što je s vlasnikom dogovorio bivši gradonačelnik Zvonimir Vrančić[/pullquote]- U pregovorima koji su se vodili, gradske su vlasti dovele svoje procjenitelje koji su došli sa svojim cijenama zemljišta, koje meni nisu odgovarale. S njima u razgovorima svaki je put doduše naglašeno da sam ja u pravu, odnosno da je vlasništvo nad cjelokupnim zemljištem neosporno, ali se, jednostavno kazano, nismo dogovorili oko cijene: oni su nudili manje, ja sam tražio više. Novi je gradonačelnik rekao kad bi se izdvojio samo otkup puta, da preostalo zemljište više ne bi odgovaralo za namjenu gradnje, tako da ima smisla samo otkupiti cjelokupnu parcelu. Nažalost, oni nisu našli mogućnost da me isplate prema procjeni zemljišta koliko ono vrijedi, tako da sam predložio čak mogućnost zamjene za neki od terena koji meni odgovaraju, ali se ništa bitno nismo dogovorili niti u tom smjeru jer oni opet nisu našli mogućnost za kupnju zamjenskog terena. Zbog toga sam im rekao kako nema više smisla za nastavak pregovora jer smo u pet mjeseci imali pet bezuspješnih razgovora – kaže Milinković.

Istodobno, on je nastavio pravnu bitku za dobivanje građevinske dozvole koju su mu u Gradskom odjelu za izdavanje građevinskih dozvola dva puta odbili.

– Imam dvije pravomoćne odluke Ministarstva graditeljstva i zaštite okoliša kojima se pobijaju rješenja iz Zadra. Sad je Grad Zadar ustao protutužbom pred Upravnim sudom u Splitu protiv odluka Ministarstva iz Zagreba. U najvećem broju slučajeva konačna presuda uvijek ide naruku Ministarstvu. Dogodi li se tako i u ovom slučaju, Grad Zadar će mi morati dati građevinsku dozvolu i znajući za to, oni su vjerojatno pokušali nešto dobiti ovim pregovorima. Čekam da se to riješi i onda će to za mene biti gotova stvar. Moguća su, dakle, samo dva rješenja: ili isplata zemljišta ili izdavanje građevinske dozvole – kaže Milinković otkrivajući detalje pregovora s gradskim vlastima.

[pullquote align=”left”]Dozvola na Upravnom sudu
Iz Grada Zadra samo su kratko kazali kako je slučaj izdavanja građevinske dozvole na Upravnom sudu u Splitu, i da će nakon donošenja presude Grad razmotriti daljnje korake u tom slučaju[/pullquote]Ističe kako je Kalmeta u razgovorima bio dobronamjeran, te kako mu se požalio da je sudjelovao u pregovorima ispočetka, da bi bio preusmjerio put prema zgradama. Otkup zemljišta Grad je namjeravao iskoristiti za gradnju vrtića na toj parceli. Kalmetinu savjetnicu Anu Lovrin moj odvjetnik Božo Vrkić upozorio je da, i kad bi kojim slučajem Upravni sud presudio u korist Grada Zadra, to bi značilo samo vraćanje postupka na početak u Zadar, a nipošto oduzimanje zemljišta. Tu parcelu jednostavno nitko ne može oduzeti, za izvlaštenje također nema osnove jer postoji zamjenski put koji je Grad već otkupio prije deset godina, ali ga nije stavio u namjenu i sada vlasnik želi vratiti novac Gradu kako bi tražio deset puta veći iznos. I za njih bi bilo najbolje da što prije riješimo ovaj slučaj dogovorom – zaključuje Milinković.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...