Miljenić ima dva dana da nađe rješenje s Redingovom

Hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić rekla je u utorak navečer u New Yorku da će se rješenje ‘lex Perković’ naći u srijedu i četvrtak.

Pusić je komentirala izjavu povjerenice Europske komisije za pravosuđe Viviane Reding o tome da kompromis oko europskog uhidbenog naloga nije postignut.

‘Rješenje će se naći u srijedu i četvrtak, tada se realizira taj dogovor i taj problem smo riješili na jedan zadovoljavajući način za sve, to će se vidjeti koncem tjedna’, rekla je Pusić. Time je neizravno potvrdila sastanak Reding i hrvatskog ministra pravosuđa Orsata Miljenića.

Reding i Miljenić će se, po izvorima iz Europske komisije, sastati u srijedu u Bruxellesu kako bi pokušali pronaći kompromis o primjeni europskog uhidbenog naloga u Hrvatskoj.

Reding je u utorak u Helsinkiju izjavila da još nije postignut kompromis s hrvatskom vladom o europskome uhidbenom nalogu i da očekuje da Hrvatska promijeni zakon o pravosudnoj suradnji u kaznenim stvarima s državama članicama Europske unije te rekla kako očekuje ministra Miljenića u Bruxellesu kako bi razgovarali o hrvatskom zakonu o provedbi europskog uhidbenog naloga.

Na pitanje kako tumači tu izjavu koju je Reding dala na susretu s građanima u Helsinkiju, Pusić je odgovorila: ‘Vjerojatno je to izjava po principu nije gotovo dok nije gotovo…, ali cijeli problem jest riješen’.

Europska komisija je prošli tjedan započela postupak konzultacija sa zemljama članicama o aktiviranju zaštitnih mjera predviđenih člankom 39. hrvatskog pristupnog ugovora, zbog toga što hrvatski zakon o uhidbenom nalogu nije u skladu s europskom pravnom stečevinom. Zemlje članice imaju deset radnih dana da se očituju o tome pitanju, a nakon toga će se odrediti sankcije Hrvatskoj, osim ako se ona u sljedećih nekoliko dana ne uskladi s europskim zakonima. Komisija može, ali ne mora uvažiti mišljenje zemalja članica, jer je po pristupom ugovoru ona nadležna za aktiviranje zaštitnih mjera.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...