Mrsić: “Drugi mirovinski stup nećemo ukidati!”

Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić danas je odbacio i špekulacijama nazvao informacije u medijima o mogućnosti ukidanja drugog mirovinskog stupa.

‘Vlada je odlučna da sustav stabiliziramo i omogućimo da svi oni koji budu odlazili u mirovinu iz I. i II. stupa imaju mirovinu koja će biti između 60 i 70 posto plaće. Po sadašnjem modelu ta mirovina bi bila oko 20 do 30 posto plaće, što nije dostojno za normalan život’, rekao je Mrsić novinarima nakon troipolsatne sjednice Gospodarsko-socijalnog vijeća.

Napomenuo je kako izmjene koje pripremaju u Vladi idu za tim da se mirovine isplaćuju i dobivaju na vrijeme, da formula za izračun mirovine iz I. i II. stupa odgovara uplatama, te da se dodatak od 27 posto uključi i u mirovine II. stupa.

Neminovnima je pak ocijenio najave produženja dobi za odlazak u mirovinu. ‘Hrvatska je zemlja koja stari i prosječna dob građana je preko 41 godinu. Produžuje se životna dob koja će se i dalje produživati, a na tržište rada ulazimo sve kasnije’, istaknuo je.

Mrsić je najavio i kako će predložiti da svi koji imaju 41 godinu radnog staža mogu otići u mirovinu bez penalizacije. Svi oni koji izgube posao zbog stečaja poduzeća i imaju uvjete za prijevremenu mirovinu, a u roku od dvije godine preko Zavoda za zapošljavanje, moći će otići u prijevremenu mirovinu bez penalizacije, dodao je.

Ministar je najavio i da će se mirovinski sustav razdvojiti na dva sustava – radničke mirovine koje su vezane uz doprinose te mirovine po posebnim propisima koje su vezane uz proračun. ‘Drago nam je da smo dobili potporu sindikata za dio mjera, a oko kasnijeg odlaska u mirovinu ćemo još sjesti’, napomenuo je, najavivši i da će skupine radnika koji rade na teškim poslovima (policija, vojska, ribari i sl.) moći ići u mirovinu s 55 godina.

Na sjednici GSV-a razgovaralo se i o procjeni učinaka novog Zakona o radu, a glavni direktor Hrvatske udruge poslodavaca Davor Majetić rekao je kako su poslodavci tražili da novi zakon bude u funkciji konkurentnosti, da štiti radnike, daje novu nadu nezaposlenima, a ne štiti neradnike.

Predsjednik Udruge radničkih sindikata Hrvatske (URSH) Damir Jakuš ocijenio je da podloga za izmjenu radnog zakonodavstva nije dostatna, već da treba učiniti dodatne napore kako bi sindikati prihvatili izmjenu ZOR-a kao nužnu. Negirao je da ZOR štiti neradnike, istaknuvši kako je to zaključak poslodavaca. ‘Sindikati ne misle da ZOR štiti neradnike’, rekao je Jakuš.

Ocijenio je i da treba ići u mirovinsku reformu, ali da se sindikati ne slažu sa svim što su dobili kao prijedloge. ‘Treba ići u mirovinsku reformu i umirovljenicima dati sigurnost da će primati mirovine, da ona neće biti mala, da će imati dostojan život u mirovini te neće ovisiti o dobroj volji hoće li im netko isplatiti mirovinu. Cijeli sustav treba postaviti na sigurniji način’, poručio je Jakuš.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...