Mudrinić: “Stanje gotovo alarmantno”

Predsjednik Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) Ivica Mudrinić ocijenio je kako nismo daleko od toga da stanje u gospodarstvu ocijenimo alarmantnim te da je izlaz iz takva stanja omogućavanje zamaha realnom sektoru.

Privatni sektor nije savršen, ali nije onaj koji stvara povoljne uvjete poslovanja, rekao je Mudrinić na današnjem predstavljanju dokumenta Ciljevi i preporuke za izlazak iz krize i gospodarski rast te metodologiju mjerenja rezultata reformi pod nazivom HUP skor, razvijen u suradnji s tvrtkom Arhivanalitika.

Čelnik HUP-a zabrinjavajućim smatra Vladine projekcije i smjernice jer predviđaju nastavak rasta proračunskog deficita. Smatra da hrvatsko gospodarstvo može rasti po stopama od 4, 5 pa i 6 posto, ali s jasnom vizijom i strategijom.

U dokumentu Ciljevi i preporuke za izlazak iz krize i gospodarski rast, poslodavci ocjenjuju da za okretanje gospodarskih trendova treba provesti reforme i ostvariti poboljšavanja u 13 područja, među kojima su konkurentnost, fiskalna konsolidacija, javna administracija i lokalna uprava, porezi i neporezna opterećenja i uklanjanje investicijskih barijera.

HUP smatra da treba reformirati obrazovni, zdravstveni i mirovinski sustav kao i teritorijalni ustroj, tržište rada, javna poduzeća te poboljšati dostupnost kapitala. Zalaže se i za poboljšanje poduzetničke klime, oblikovanje aktivne politike privlačenja investicija i kvalitetan socijalni dijalog.

Danas je predstavljen skor za fiskalnu konsolidaciju s vrijednošću 34,6 na skali od 20 do 80 bodova, što znači da u tom području, prema HUP-u, nema osobito dobrih rezultata.

Član Vijeća članova HUP-a i predsjednik Uprave Raiffeisen banke Zdenko Adrović upozorava da cijena zaduživanja države raste. Prema njegovim prognozama, zaduživanje koje je najavio ministar financija Slavko Linić na američkom tržištu neće biti povoljno.

Ivica Mudrinić ocjenjuje da Vlada nema izbora i da se nažalost mora zaduživati za podmirivanje tekućih izdataka, ali ga zabrinjava projicirani rast javne potrošnje u budućnosti.

Član Savjeta HUP-a Branko Roglić pak smatra da državi treba predstečajna nagodba odnosno smanjenje rashoda. Moramo naći političare koji će biti spremni povući mjere kojima će izgubiti izbore u interesu domovine i uspostaviti ravnotežu javne potrošnje s mogućostima realnog sektora, smatra Roglić.


Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube. Preuzmite naše aplikacije za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...