MUP čuva Tomislava Karamarka zbog prijetnji Joce Amsterdama

Nikakvog incidenta s osiguranjem predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka u Ruselsheimu nije bilo. U optjecaju je najobičniji trač bez pokrića – prokomentirala je glasnogovornica HDZ-a Silvana Oruč Ivoš medijske napise po kojima je stranačko izaslanstvo na čelu s Tomislavom Karamarkom tijekom susreta s Angelom Merkel u blizini Frankfurta imalo nekih problema s osiguranjem njemačke kancelarke.

Prema tim navodima, ljudima u Karamarkovoj pratnji SEnD među kojima su bili Milijan Brkić i Franjo Akmadža iz stranačke koordinacije za Njemačku SEnD prije početka predizbornog skupa CDU-a naloženo je da predaju oružje. Iz HDZ-a uvjeravaju kako je riječ o čistom spinu.

Zatražili mu isprave

Tomislav Karamarko je temeljem zakona štićena osoba u čijoj se pratnji često nalazi službena pratnja hrvatskog MUP-a. Kad on prelazi granicu, i njegovi tjelesni čuvari imaju pravo putovati s njim pod punim naoružanjem, na temelju sporazuma i diplomatskih konvencija sklopljenih s drugim državama.

Sigurnosni protokol nalaže tek da se prigodom najave svakog posjeta obvezno navede i naoružana pratnja i temeljem toga policija matične zemlje nema pravo oduzeti im ili ograničiti pravo na oružje.

Prigodom posjeta kancelarki Merkel – tvrde u HDZ-u – s Tomislavom Karamarkom je u Njemačku išao jedan jedini policajac, i to bez ikakvoga naoružanja. Kako su putovali komercijalnim letom, procedura prijave i unosa pištolja u zrakoplov bila je iznimno komplicirana, pa su od njega unaprijed odustali, i to uredno najavili u sklopu programa posjeta.

“Djelatnik MUP-a u Karamarkovoj pratnji u Njemačkoj nije imao ama baš nikakvih problema s osiguranjem kancelarke Merkel, jedino što su od njega tražili bio je službeni dokument na ulazu”, uvjerava nas glasnogovornica HDZ-a.

Trač bez pokrića je, međutim, urodio neželjenim posljedicama: Karamarkov tjelesni čuvar iz MUP-a navodno je nakon povratka u Hrvatsku o svemu ipak morao pisati službenu izjavu. U HDZ-u smatraju da ga na poslu već otprije gledaju prilično podozrivo, zbog puke činjenice da je zadužen za sigurnost predsjednika njihove stranke.

Tomislav Karamarko, inače, nema pravo na osiguranje temeljem stranačke funkcije, pa ni kao bivši državni dužnosnik, nego ga ostvaruje na osnovi sigurnosne procjene SOA-e. Pravo na službenu zaštitu dobio je sredinom prošle godine, nakon prijetnji koje mu je iz beogradskog zatvora javno upućivao mafijaš Sreten Jocić, zvani Joca Amsterdam. Terećen za narudžbu ubojstva Ive Pukanića, Jocić se branio kako je žrtva urote koju su protiv njega organizirali Tomislav Karamarko i Stipe Mesić.

 

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...