NASA izgubila kontakt sa sondom koja traga za novim planetima

NASA-ina sonda Deep Impact, koja već osam godina luta prostranstvima svemira tražeći nove planete pogodne za život, u velikoj je nevolji. Svemirska sonda, lansirana 2005. kako bi se proučio komet Tempel, izgubila je kontakt sa Zemljom negdje između 11. i 14. kolovoza.

Prethodni pokušaji da se sonda stavi u stanje hibernacije ili ‘safe mode’ bili su neuspješni, tako da se sada Deep Impact vrti izvan kontrole, kaže glavni istraživač Michael A’Hearn sa Sveučilišta Maryland u College Parku.

Inženjeri su problem locirali u softversko-komunikacijskoj greški koja je resetirala računalo sonde. Znanstvenicima se nalaze u utrci s vremenom, jer baterije letjelice ovise o struji sa soalrnih panela. Ako su paneli na odbjegloj letjelici okrenuti u smjeru u kojem mogu djelomično dobiti sunčevog svjetla, baterija može trajati nekoliko mjeseci. No, ako su ploče okrenute od Sunca, baterije će se istrošiti za samo nekoliko dana. Nakon što joj se baterije istroše, Deep Impact više ne može oživjeti, prenosi HuffingtonPost.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...