Nitko se nije javio za neovisno javno kino

Projekt digitalizacije neovisnih “singl-kina” u Hrvatskoj, pomoću kojega će 28 neovisnih kina dobiti digitalne projekte, zaobići će Zadar, potvrdili su u Hrvatskom audiovizualnom centru (HAVC), koji na tome radi već dvije godine u suradnji s Ministarstvom kulture.

– Zadar nismo razmatrali jer u Zadru jednostavno nismo imali gdje pomagati. Koliko smo čuli, tu je postojalo još jedno kino, ali je ono do početka realizacije ovoga projekta, prije dvije godine, već bilo propalo. Nikakvih drugih informacija nismo čuli iz Zadra, tako da se ovaj projekt u Zadru neće realizirati – rekli su nam u HAVC-u.

Nelojalna konkurencija

Kino “Callegro”, koji je potpuno obnovio nekadašnje kino “Zadar” i opremilo ga suvremenim kinodvoranama i projektorima, nije propalo zbog nedostatka suvremene opreme, nego zbog konkurentskih odnosa s multipleksom “Cinestar” koji ga je nedugo nakon dolaska u Zadar potpuno izgurao s tržišta.

Zbog toga je “Callegro” pokrenuo i spor pred Agencijom za zaštitu tržišnog natjecanja tvrdeći da je bio izložen nelojalnoj konkurenciji jer se “Cinestar” nalazio u ulozi prikazivača i distributera filmova (Blitz Cinestar) te mu je zbog toga uskraćivao prikazivanje filmova, ali je nakon dugotrajnog postupka Agencija u čudnom objašnjenju praktično presudila – “Callegru” koji je ubrzo zatvorio vrata kina, prema svemu sudeći zauvijek.

– Dvorane su ostale gdje su i bile, ali smo dobar dio opreme prodali. Još uvijek mi je teško govoriti o svemu tome jer je ostao gorak osjećaj nakon svega što smo prošli. Što se nas tiče, priča s kinom “Callegro” je prošlost, barem za sada – ističe Josip Peroš koji je bio direktor “Callegra”.

Kako kaže, njima nije trebao digitalni projektor jer su u obnovljeno kino sami uložili najmoderniju tehnologiju, nego im je presudila nelojalna konkurencija zbog čega su morali zatvoriti kino.

U Zadru je tako ostalo samo jedno kino, suvremeni multipleks “Cinestar” u “City Galeriji”, iako je barem na nekoliko lokacija postojala mogućnost da se osposobi barem jedna manja neovisna kinodvorana.

U prostoru Gradske knjižnice postoji jedna takva dvorana za koju se mogao dobiti digitalni projektor, u obližnjoj vojarni postojala je i prava kinodvorana koju je nekoć koristila vojska za svoje potrebe, a moglo se razmisliti i o dvorani starog kazališta lutaka.

Da se ne spominje kino “Pobjeda” koje je mnogim Zadranima ostalo u lijepom sjećanju i koje je dugo godina nakon zatvaranja kina “Zadar” na Kalelargi bilo jedino gradsko kino.

Zašto se nitko nije javio iz Zadra i konkurirao za digitalni projektor koji je mogao oživiti jedno malo neovisno singl-kino u Zadru ?

U kratkom telefonskom razgovoru s Borisom Artićem iz Gradske uprave kazano je kako Zadar zapravo nema neovisno javno kino, te da zbog toga taj projekt nije ni zaživio. I tako se opet vraćamo na početak (kino)priče.

Neovisno kino u Zadru nije zaživjelo jer se nitko nije javio HAVC-u, a HAVC nije reagirao u Zadru jer nije imao s kim razgovarati.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...