Novinari uhvatili Ingrid Antičevič kako falsificira kvorum za ustavne promjene

Nedostatak kvoruma spriječio je danas saborski Odbor za zakonodavstvo u prvom pokušaju donošenja stava o odluci da se pristupa promjenama Ustava kojima se želi ukinuti zastara za politička ubojstva, a koje je predložilo 46 zastupnika vladajuće koalicije.

Članovi Odbora ‘obavili’ su glasovanje, a predsjednica Ingrid Antičević Marinović (SDP) utvrdila je da ih je pet bilo ‘za’ odluku te krenula na sljedeću točku. No, reagirali su novinari koji su ustrajali da proglasi i koliko je članova Odbora bilo protiv i suzdržano, a pri tome se ispostavilo da Odbor nema kvoruma.

– Nemamo kvoruma, ali po Poslovniku možemo nastaviti raspravu, a glasovat ćemo kad se steknu uvjeti, rekla je Antičević Marinović.

SDP-ov prijedog izmjena Ustava, kojima se želi ukinuti zastara za teška politička ubojstva, kratko je predstavio Peđa Grbin, predsjednik saborskog Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav.

Naveo je kako se u Ustav želi ugraditi formulacija da nema zastare za “kaznena djela teškog ubojstva počinjena iz političkih pobuda”.

HDZ-ovac Davorin Mlakar oštro je odbacio takav prijedlog. “Besmisleno je to stavljati u proceduru jer se time želi zavarati stručna i ukupna javnost”, poručio je Mlakar.

Vladajuće je podsjetio na vijesti iz Bruxellesa o prijedlogu da se uvedu sankcije Hrvatskoj te im poručio kako su mogli predložiti izmjene Zakona o pravosudnoj suradnji u kaznenim stvarima s članicama EU, tzv. lex Perković, po hitnom postupku. Dodao je da u proceduri postoji i prijedlog Kluba zastupnika HGS-a i Jadranke Kosor, te da se i o njemu moglo razgovarati.

 

Predsjednica Odbora Antičević Marinović istaknula pak da upravo predložena izmjena omogućava postupanje po europskom uhidbenom nalogu i zadovoljenje pravde – da oni koji su počinili spomenuta djela ne mogu mirno spavati.

 

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...