Od miniranog krša do vrhunskih proizvoda u Polači

U sklopu održavanja ovogodišnjeg Međunarodnog sajma inovacija, eko ideja, proizvoda i tehnologija u Biogradu na Moru, inovatori, poljoprivredni proizvođači i članovi akademske zajednice – sudionici sajma posjetili su jučer Poljoprivrednu zadrugu „Maslina i vino” i razgledali njihove nasade vinove loze, maslina i smokava u općini Polača, koji se prostiru na gotovo 60 hektara zemljišta. Pokretač zadruge Radoslav Bobanović upoznao ih je s procesom ekološkog uzgoja vinove loze i maslina te suvremenim tehnologijama koje rabi u preradi ovih proizvoda, a posjetitelji su i kušali njihova ulja i vina.

Poljoprivredna zadruga Maslina i vino primjer je uspjeha hrvatske poljoprivrede, osobito u području vinarstva i vinove loze. Tome u prilog govori činjenica da danas na prije samo sedam godina miniranom kršu dozrijevaju grožda koja daju šampionska vina i vrhunska maslinova ulja uzgojena na u potpunosti ekološki način. Za to je, kako je rekao, voditelj zadruge Radoslav Bobanović bilo potrebno puno truda. Kaže da je za uspjeh u poljoprivredi ključna suradnja i to od s nadležnim ministarstvima i institucijama te lokalnom zajednicom do suradnje sa sveučilištima i inovatorima.
Ovih dana u njihovim vinogradima krenula je i prva berba muškata žutog. Od ukupno 12 000 stabala maslina i 50 000 sadnica vinove loze ove godine očekuju 70 000 butelja vrhunskog vina i 100 000 litara maslinovog ulja. Tržište imaju, jer kaže Bobanović, u Hrvatskoj je ionako proizvodnja maslina manja od potrošnje koja je 1.6 litara po glavi stanovnika.

Spremni su i za novi iskorak, proizvodnju ekološkog mladog vina po uzoru na francuska vina. Prostora na tržištu za njih ima, a bude li tržište to tražilo spremni su i za nove proizvode, kaže Bobanović.

Sljedeća investicija je gradnja modernog podruma s kušaonom i prodajno-izložbenim salonom kako bi, osobito u turističkoj sezoni, gostima ponudili kompletnu uslugu. Gradnja u koju su uložili vlastita sredstva već je krenula, a za nastavak čekaju i raspis natječaja za IPARD projekte.
Zadruga se sa svojim ekološkim proizvodima predstavlja na sajmu u Biogradu zajedno s LAG-om Laura čiji je jedan od 34 člana proizvođača s područja Biograda, Benkovca i 11 okolnih općina. LAG Laura od svog je osnutka prije četiri godine do danas od HR i EU fondova uspio povući više od 1.2 milijuna eura za samostalne projekte i partnerske projekte, a namjeravaju i dalje aplicirati s novim projektima.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...