Od ponoći veliko poskupljenje benzina

Cijene motornih benzina od ponoći će porasti od 27 do 31 lipe po litri, eurodizel će poskupjeti za 19 lipa, a plavi dizel i lož ulje za 18 lipa, pokazuju podaci Ministarstva gospodarstva koje je danas objavilo najviše razine maloprodajnih cijena naftnih derivata u razdoblju od 3. do 16. rujna.

U tom razdoblju naftne će kompanije moći imati najvišu cijenu eurosupera BS 95 od 10,78 kuna, što je 27 lipa više od dosadašnjih 10,51 kunu. Eurosuper BS 98 će poskupjeti za 29 lipa te će, po prvi put od sredine ožujka, cijena tog benzina biti iznad 11 kuna. Najviša cijena eurosupera 98 od sutra može biti 11,12 kuna (do sada 10,83 kune).

Eurosuper BS 100 će poskupjeti za 31 lipu po litri i nova mu je cijena 11,35 kuna (do sada 11,04 kune). Manje nego benzini od ponoći će poskupjeti dizelska goriva, a s poskupljenjem za 19 lipa po litri, cijena eurodizela BS će, po prvi put od početka ožujka, premašiti 10 kuna. Najviša cijena eurodizela BS od sutra može biti 10,01 kunu (do sada 9,82 kune).

Za 18 lipa porast će cijene plavog dizela i lož ulja, jer je Ministarstvo najvišu cijenu plinskog ulja obojanog plavom bojom utvrdilo na 6,47 kuna (do sada 6,29 kuna), a plinskog ulja na 6,87 kuna (do sada 6,69 kuna). Najnovije poskupljenje naftnih derivata poklopilo se i sa stupanjem na snagu nove uredbe o visini trošarina na motorne benzine, plinsko ulje i kerozin za pogon, kojom su trošarine na benzine, plinsko ulje i kerozin za pogon povećane za 10 lipa po litri, a za plinsko ulje za grijanje za 8 lipa po litri.

No, istovremeno sutra, 3. rujna, na snagu stupaju i izmjene Pravilnika o utvrđivanju najviših maloprodajnih cijena naftnih derivata, a kojim su smanjene premije energetskog subjekta i to za motorne benzine i eurodizel za 10 lipa, plinskog ulja za grijanje za 8 lipa, a nepromijenjena je premija za plavi dizel.

Vlada je novu uredbu o trošarinama donijela krajem prošlog tjedna na telefonskoj sjednici te tada najavila da će više trošarine pratiti i izmjene Pravilnika kojem se u istom iznosu smanjuju premije energetskog subjekta, tako da u konačnici to ne bi imalo utjecaja na maloprodajne cijene naftnih derivata. Promjena maloprodajnih cijena derivata, prema Pravilniku, ponajviše ovisi o kretanju cijene naftnih derivata na mediteranskom tržištu te tečaju američkog dolara.

Ina je danas poslijepodne na svojim mrežnim stranicama objavila da su u proteklom 15-dnevnom obračuskom razdoblju kotacije benzina na mediteranskom tržištu znatno porasle, do 5,37 posto, a kotacije plinskih ulja su porasle do 3,33 posto. Tečaj dolara u odnosu na kunu je oslabio, za 0,15 posto, u odnosu na prethodno obračunsko razdoblje.

Uz derivate za koje je Ministarstvo danas utvrdilo i objavilo najviše maloprodajne cijene u idućih 15 dana, naftne kompanije na svojim benzinskim postajama mogu imati i derivate s dodanim multifunkcionalnim aditivima za koje mogu slobodno utvrđivati visinu premije, pa stoga mogu imati i višu cijenu od one koju je utvrdilo resorno Ministarstvo.

No, u tom slučaju kupcima moraju omogućiti i kupnju pojedinog derivata bez dodanih aditiva, a na benzinskim postajama na kojima nema te mogućnosti, naftne kompanije moraju imati maloprodajnu cijenu koja je jednaka ili niža od cijene koju je za taj naftni derivat objavilo Ministarstvo, predviđeno je Pravilnikom.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...