Od prošle godine računi za struju manji 180 tisuća kuna

Između 20 županija, 102 grada i 20 ministarstava Grad Zadar odabran je kao jedan od primjera dobre prakse u provedbi svih aktivnosti sustavnog gospodarenja energijom i odlične suradnje s UNDP-om Hrvatska na ovom projektu, naglašeno je na Završnom skupu projekta Poticanja energetske efikasnosti u Hrvatskoj (EE projekt) održanom u Zagrebu u Galeriji Klovićevi dvori.

– Posebno mi je drago da Grad Zadar predstavlja aktivnosti sustavnog gospodarenja energijom, iz njihove perspektive, jer je sigurno jedan od najuspješnijih, najaktivnijih, najkompletiranijih gradova što se tiče provedbenih aktivnosti EE projekta, istaknula je u uvodnom izlaganju Jelena Atlić McColgan, voditeljica provedbe EE projekta sjeverne Dalmacije i Like UNDP-a.

Aktivnosti Grada Zadra predstavili su članovi EE tima u sastavu Matko Segarić, pročelnik UO za graditeljstvo i zaštitu okoliša Grada Zadra, Žana Klarić, voditeljica Odsjeka za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost te voditeljica EE tima, Ana Bajlo, savjetnica za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, Lana Hudetz, asistentica na SGE projektu za tehničku podršku i edukaciju i Tea Grašo, viša stručna suradnica za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

– Od 2012. i primjene ISGE sustava u javnom sektoru (Informacijski sustav gospodarenja energijom) u odnosu na baznu 2010. godinu ostvarena je ušteda od 200.000,00 kWh električne energije odnosno 180.000,00 HRK, a što predstavlja smanjenje od 73 t CO2. Postignuta je i ušteda vode od 3.500 m3 ili 18.000,00 HRK. Istaknula bih slučaj OŠ Petra Preradovića koja je izvrstan primjer koristi od ISGE sustava: uobičajena tjedna potrošnja vode ove škole koja iznosi 4 m3, tijekom vikenda je porasla na 443 m3. Zahvaljujući činjenici da se potrošnja očitava na tjednoj razini, vrlo brzo je utvrđeno puknuće cijevi te se reagiralo na vrijeme, objasnila je Klarić.

Žana Klarić nabrojila je projekte koje je u navedenom razdoblju proveo Grad Zadar. Pa su tako dva gradska naselja osvijetljena LED žaruljama, a na 10 trafostanica postavljeni su regulacijski mehanizmi koji u noćim satima smanjuju napon i intenzitet svjetlosti čime se postižu uštede od 25 posto. U ŠC Višnjik ugrađeni su solarni kolektori i plinske instalacije što će nam donijeti godišnju uštedu od 636.000,00 kuna i smanjenje emisije CO2 na 223 t.

Što se tiče poticanja energetske efikasnosti u kućanstvima provedeni su natječaji za sufinanciranje ugradnje solarnih kolektora za pripremnu PTV-a, ukupno 34 projekta, potom u tijeku je realizacija projekta poboljšanja toplinske ovojnice i/ili ugradnje toplinske stolarije, sedam projekata, te pet projekata ugradnje kotlova na biomasu i rekonstrukcija postojećeg sustava grijanja u sustav grijanja na plin u višestambenim zgradama u naselju Petrići.

EE projekt provodi UNDP Hrvatska u suradnji s Ministarstvom gospodarstva, Ministarstvom graditeljstva i prostornog uređenja uz financijsku potporu Fonda za zaštitu okoliša (FZOEU) i energetsku učinkovitost RH te Globalnog fonda za okoliš (GEF).

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...