Optužnica protiv Pina Đerđe i Dina Perovića nije potvrđena!

Nakon što je početkom srpnja podignuta optužnica protiv dvojice poznatih Zadrana, a riječ je o zadarskoj košarkaškoj legendi Pinu Đerđi (76) i nekadašnjem predsjedniku Košarkaškog kluba Zadar, Dinu Peroviću (46) Optužno vijeće Općinskoga suda kojim je predsjedao sudac Domagoj Kurobasa, optužni je akt vratilo na tzv. doradu.

Dvojica poznatih Zadrana podsjećamo, terete se za zlouporabu ovlasti u gopodarskom poslovanju čime su oštetili državni proračun RH.

Optužnicom se tako Pino Đerđa tereti da je od 1. siječnja 2005. do 19. lipnja 2009. kao direktor sportske udruge, a koja je početkom prosinca prošle godine preoblikovana u sportsko dioničko društvo, u namjeri da se u znatnoj mjeri okoristi ta udruga; protivno odredbama Statuta udruge prema kojem je bio dužan ostvarivati financijski plan skrbeći o namjeni i pravilnosti uporabe sredstava; odobrio da se u poslovnim knjigama prikazuju netočni iznosi porezne osnovice za obračun PDV-a na plaćanja obavljena prema inozemnim agencijama za rate ugovora o profesionalnom igranju te nepripadno koristio pravo na odbitak pretporeza. Na toj su osnovi prilikom podnošenja godišnjih poreznih prijava obračunavani umanjeni iznosi poreza i doprinosa na te obveze čime je oštećen proračun Republike Hrvatske za gotovo 16 milijuna kuna.

Dino Perović kao drugookrivljenik, prema stavu tužiteljstva, je od 19. lipnja 2009. do 28. veljače 2010., kao predsjednik te iste udruge, protivno odredbama Statuta udruge prema kojima je bio odgovoran za pravilan i zakonit rad kluba te dužan zatražiti prethodnu suglasnost Upravnog odbora prije svakog plaćanja iznosa većeg od 75 tisuća kuna; odobrio da se u poslovnim knjigama prikazuju netočne porezne osnovice za obračun PDV-a na plaćanja obavljena prema inozemnim agencijama te nepripadno koristio pravo na odbitak pretporeza. Na toj su osnovi prilikom podnošenja godišnje porezne prijave obračunavani umanjeni iznosi poreza i doprinosa na te obveze, čime je oštećen proračun za preko milijun kuna.

U obrazloženju Optužnog vijeća na četiri stranice kojeg potpisuje sudac Domagoj Kurobasa među ostalim, stoji kako je “ispitivanjem predmetne optužnice Vijeće zauzelo stav kako je potrebno bolje razrješenje stvari slijedom čega je odlučilo vratiti optužnicu”, te se dalje navodi kako priloženi dokazi policije i Porezne uprave ne predstavljaju dokaz u kaznenom postupku.

– Stoga bi se knjigovodstveno-financijskim vještačenjem došlo do utvrđivanja činjenica bitnih za provođenje ovog kaznenog postupka – stoji među ostalim u obrazloženju odluke Optužnog vijeća.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...